Сабота, 16 декември 2017 година, Љубљана

УЧЕСТВО НА ПРАТЕНИКОТ ЛОКВЕНЕЦ НА СЕДНИЦА НА ПОСТОЈАНИОТ КОМИТЕТ НА ПС НА ПСЈИЕ

Господинот Хари Локвенец учествуваше во дискусијата на тема: „Натамошен развој и перспективи на Парламентарното собрание на ПСЈИЕ“. Тој изрази уверување дека членовите на Парламентарното собрание се подготвени да придонесат за зацврстувањето и натамошниот развој на ПСЈИЕ, кој претставува автентичен глас на регионот, а во европски контекст е прифатен како динамичен и перспективен политички форум за дијалог и соработка.

повеќе...

 

 

Петок, 15 декември 2017 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СО ДЕЛЕГАЦИЈА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ СЕНАТ 

Денеска претседателот на Комисијата за европски прашања, г. Артан Груби, заедно со членовите и замениците на Комисијата, имаше средба со делегација на Италијанскиот сенат, предводена од сенаторот г. Ванино Кити, а во придружба на амбасадорот на Република Италија во Република Македонија, г. Карло Ромео.

повеќе...

 

Петок, 15 декември 2017 година

ЈАВНА РАСПРАВА НА ТЕМА: ПРАШАЊЕТО НА ОГРАНИЧУВАЊЕ НА ПРАВОТО НА СЛОБОДНО ДВИЖЕЊЕ И ДИСКРИМИНАЦИЈАТА НА ГРАНИЧНИТЕ ПРЕМИНИ КОН ГРАЃАНИТЕ ОД РОМСКАТА ЕТНИЧКА ЗАЕДНИЦА

Собранието преку надлежните комисии и стручната служба активно да се вклучи во разгледување на прашањето на дискриминација на Ромите на граничните премини со организирање на надзорна расправа, формирање на Анкетна комисија и разгледување на прашањето пред Комитетот за односи меѓу заедниците; 

повеќе...

 

Четврток, 7 декември 2017 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПАРЛАМЕНТАРЕН ФОРУМ ВО ЦЕТИЊЕ

Делегација на Собранието на Република Македонија составена од пратенците: Јагода Шахпаска и Реџаил Исмаили од 7  до 8 декември 2017 година ќе учествува на 19. Цетински парламентарен форум на тема: „Парламент и масовни комуникации", во Цетиње, Република Црна Гора.

повеќе...

 

Среда, 6 декември 2017 година

ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДРЖАВНАТА НАГРАДА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

На 8 декември 2017 година (петок), во Свечената сала на Собранието на Република Македонија, во 13.00 часот, Одборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“ ќе ја додели државната награда „Св. Климент Охридски“ за 2017 година за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на Република Македонија.

повеќе...

 

Понеделник, 4 декември 2017 година

ГРУБИ ВО БРИСЕЛ СО ИНТЕНЗИВНА АГЕНДА 

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, ќе претстојува во Брисел на дводневна посета.

Претеникот Груби ќе учествува на тркалезна маса на тема: „Западен Балкан на раскрсница: Нови предизвици, сменета динамика“, што се одржува во Брисел, на покана на „Пријатели на Европа“ и на Европскиот самит за европска политика. 

повеќе...

 

Вторник, 12 декември 2017 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ГРУБИ СО ЧЕШКИОТ АМБАСАДОР ТОМАН

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, имаше средба со амбасадорот на Република Чешка во Република Македонија, г. Мирослав Томан.

повеќе...

 

Четврток, 7 декември 2017 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ МЕМЕДИ СО ПОЛИТИЧКИТЕ СОВЕТНИЦИ НА АМЕРИКАНСКАТА АМБАСАДА

Пратеникот Весел Мемеди, во Собранието на Република Македонија, се сретна со политичките советници на американската Амбасада во Скопје, г. Паул Градон и г-ѓа Дивах Хокинс. Пратеникот Мемеди и гостите зборуваа за актуелната политичка ситуација и за подготвеноста на Собранието за ургентните реформи.

повеќе...

 

Вторник, 21 ноември 2017 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ ВЕСЕЛ МЕМЕДИ СО РОМАНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА

Заменикот на претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Весел Мемеди, оствари средба со делегација од Република Романија, во состав: г. Стефан Тинца, политички директор во Министерството за надворешни работи и г. Александру Ене, директор за регионална соработка за Западен Балкан, во придружба на амбасадорот на Република Романија во Република Македонија, Виорел Станила.

повеќе...

 

Вторник, 21 ноември 2017 година

АКЦИОНЕН ПЛАН НА ЕВРОКОМИСИЈАТА ЗА СПРАВУВАЊЕ СО РОДОВИОТ ЈАЗ ВО ПЛАТИТЕ

Најновото истражување на Евробарометар вели дека родовата еднаквост сè уште не е постигната во земјите членки на Европската Унија. Жените во Европа сè уште се исплаќаат во просек 16,3% помалку од мажите. Родовиот јаз во платите не се намалил во последните години, и во голема мера тоа се должи на фактот што жените имаат тенденција да бидат помалку вработени, во помалку добро платени сектори, помалку промоции, повеќе паузи во кариерата и вршат повеќе неплатена работа.

повеќе...

 

Понеделник, 20 ноември 2017 година

„ЛУКС“ ЗА „SÁMI BLOOD“

Филмот „Sámi Blood“ на шведската режисерка Аманда Кернел е добитник на овогодинешната награда „Лукс“ на Европскиот парламент.

Станува збор за трогателна приказна за млада девојка која сонува за поинаков живот, ја напушта својата заедница, но притоа се соочува со расизам.

повеќе...

 

Понеделник, 30 октомври 2017 година

„САХАРОВ“ ЗА ДЕМОКРАТСКАТА ОПОЗИЦИЈА НА ВЕНЕЦУЕЛА  

Демократската опозиција на Венецуела е овогодинешен добитник на наградата „Сахаров“, која ја доделува Европскиот парламент за слобода на мислата. 

„Со доделувањето на наградата Сахаров за слобода на мислата на Демократската опозиција во Венецуела, ја потврдуваме нашата непоколеблива поддршка на демократски избраното Национално собрание на Венецуела...“ 

повеќе...