Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Среда, 15 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите, г. Арлем Дезир

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите, г. Арлем Дезир. Претседателот Џафери изрази задоволство од повторната средба со г. Дезир, овојпат во својство на претставник на ОБСЕ за слобода на медиумите. Тој нагласи дека Собранието на Република Македонија ги поддржува активностите и мисиите на ОБСЕ во регионот и редовно учествува во работата на Парламентарното собрание на ОБСЕ и потсети дека токму Собранието беше домаќин на Есенската сесија на ПС на ОБСЕ во октомври минатата година, кога се дискутираше за зајакнување на мерките за градење доверба и доброто владеење во регионот на ОБСЕ.

повеќе...

Вторник, 14 ноември 2017 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО Г. ЕМИЛИО ЛОРЕНЦО СЕРА, АМБАСАДОР НА КРАЛСТВОТО ШПАНИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со новиот вонреден и ополномоштен амбасадор на Кралството Шпанија во Република Македонија, Емилио Лоренцо Сера.

повеќе...

Петок, 10 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со аргентинскиот амбасадор Труеба

Претседателот Џафери истакна дека формирањето на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со парламентите на земјите од Латинска Америка и Карибите, го потврдува нашиот интерес за воспоставување, негување и продлабочување на парламентарната дипломатија со државите од овој регион. 

повеќе...

Петок, 10 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со државниот секретар за надворешни и европски работи на Словачката Република, г. Иван Корчок

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери денеска оствари средба со државниот секретар за надворешни и европски работи на Словачката Република, г. Иван Корчок.

На почетокот на средбата, претседателот Џафери искажа особено задоволство за можноста да оствари средба со претставник на земја со која Република Македонија има одлични и долгогодишни динамични билатерални односи на повеќе нивоа. На парламентарно ниво, Парламентот на Република Словачка го сподели искуството при формирањето на парламентарниот институт во Собранието на Република Македонија.

повеќе...

Четврток, 9 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со министерот за надворешни работи на Црна Гора, г. Срѓан Дармановиќ

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Талат Џафери, се сретна со министерот за надворешни работи на Црна Гора, г. Срѓан Дармановиќ, кој претсојува во еднодневна работна посета на Република Македонија. На средбата присуствуваа и членовите на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Црна Гора, г-ѓа Лилјана Кузмановска, претседател и г. Благојче Трпески, г-ѓа Мирсада Емини Асани и г. Африм Гаши, членови. 

повеќе...

Четврток, 9 ноември 2017

Средба на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери со европратеникот г. Иво Вајгл

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Талат Џафери денеска оствари работна средба со пратеникот на Европскиот парламент, г. Иво Вајгл. На почетокот на средбата претседателот Џафери му посака добредојде во Република Македонија и го информираше за тековните случувања на политички план како и за планираните активности на Собранието на Република Македонија до крајот на оваа календарска година.

повеќе...

Среда, 8 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со г.  Мирослав  Томан, амбасадор на Чешката Република во Република Македонија 

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Чешката Република во Република Македонија, г. Мирослав Томан.

Претседателот Џафери му посака добредојде во Република Македонија на амбасадорот Томан, со желба за успешна и плодна дипломатска работа и притоа изрази надеж дека успешната соработка меѓу двете земји ќе продолжи и во иднина. Исто така, претседателот на Собранието изрази благодарност за отворената и континуирана поддршка на Чешката Република во процесот на евроатлантските интеграции на Република Македонија и финалното пристапувањето во Европската унија и НАТО. 

повеќе...

Среда, 8 ноември 2017

Средба на претседателот на Собранието, г. Талат Џафери со директорот на Одделот за парламентарни и владини програми на Националниот демократски институт, г. Скот Хубли

Денеска, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери оствари средба со директорот на Одделот за парламентарни и владини програми на Националниот демократски институт (НДИ), г. Скот Хубли. На средбата присуствуваа и амбасадорката на Швајцарија во Македонија, г-ѓа Сутер Тејада; директорот на НДИ во Македонија, г. Крис Хеншо; заменик-директорот на НДИ во Македонија, г. Скот Хејзлет и националниот програмски офицер во Швајцарската амбасада, Лилиан Кандикјан.

повеќе...

Четврток, 2 ноември 2017 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ПРЕШЕВО, Г. ШЌИПРИМ АРИФИ

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска реализираше кратка протоколарна средба со градоначалникот на Прешево, г. Шќиприм Арифи.

На почеток на средбата, градоначалникот на Прешево, г. Шќиприм Арифи ја искористи приликата да му честита на г. Талат Џафери за изборот на функцијата претседател на Собранието на Република Македонија, и изрази уверување дека претседателот на Собранието Џафери ќе ја исполни оваа обврска одговорно и со дигнитет.

повеќе...

Среда, 1 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со Н.Е. Дан Ориан, амбасадор на Државата Израел во Република Македонија 

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со г. Дан Ориан, амбасадор на Државата Израел во Република Македонија, кој заедно со група од 90 стопанственици од Израел учествува на Конференцијата „Македонија 2025“, каде свое посебно излагање ќе има најдобрата жена иноватор од Израел, Дана Габиш.

повеќе...

  • 1
  • ...
  • 11
  • 12
  • 13
  • ...
  • 19
  •