Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Четврток, 30 ноември 2017 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО ИЗВРШНИОТ ДИРЕКТОР НА ХОЛАНДСКАТА КОНСТИТУЕНЦА НА СВЕТСКАТА БАНКА, Г. ФРЕНК ХЕЕМСКЕРК

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со г. Френк Хеемскерк, извршен директор на Холандската конституенца на Светската банка, во чија надлежност спаѓа и Република Македонија. Средбата се реализираше во рамките на неговата посета на Република Македонија. 

Претседателот Џафери искажа посебна благодарност за помошта која Светска банка ја обезбедува во континуитет на Република Македонија во текот на изминатите децении.

повеќе...

Четврток, 30 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со г-ѓа Лаура Купер, в.д. заменик-помошник секретар за одбрана на САД

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со г-ѓа Лаура Купер, в.д. заменик - помошник секретар за одбрана на САД, која престојува во официјална посета на Република Македонија. На средбата присуствуваше и амбасадорот на САД во Република Македонија, г. Џес Бејли.

повеќе...

Вторник, 28 ноември 2017 година, Стокхолм

Посета на претседателот Џафери и собраниската делегација на Стокхолмската бизнис школа

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери и членовите на официјалната делегација, пратениците Фросина Ташевска-Ременски, Ејуп Алими и Фадил Зендели, ја посетија Стокхолмската бизнис школа од Универзитетот во Стокхолм. 

повеќе...

Вторник, 28 ноември 2017 година, Стокхолм

Средба на претседателот Џафери и собраниска делегација со г. Урбан Алин, претседател на шведскиот Риксдаг

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери и членовите на официјалната делегација, пратениците Фросина Ташевска-Ременски, Ејуп Алими и Фадил Зендели, се сретнаа со г. Урбан Алин, претседател на шведскиот Риксдаг.

На средбата присуствуваа и двајца пратеници од Шведскиот Риксдаг, г. Пири Ниеми од Социјалдемократската партија и г-ѓа Агнета Борјесон од Зелената партија. 

повеќе...

Понеделник, 27 ноември 2017, Стокхолм

Аудиенција кај Кралот на Шведска, Неговото Височество Карл XVI Густаф, на г. Талат Џафери, претседател на Собранието на Република Македонија

Согласно Програмата на официјалната посета, реализирана е Аудиенција кај Кралот на Шведска, Неговото Височество Карл XVI Густаф, за претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери. Во оваа пригода, беа разменети видувања за актуелните состојби на политички и општествен план од билатерален и мултилатерален карактер. 

повеќе...

Понеделник, 27 ноември 2017, Стокхолм

Средба на претседателот Џафери и собраниска делегација со г-ѓа Маргот Валстром, министер за надворешни работи на Кралството Шведска

Денес, во рамките на Програмата, беше остварена средба со министерката за надворешни работи, г-ѓа Маргот Валстром. Претседателот Џафери го поздрави неодамнешното потпишување на Декларацијата за соработка меѓу Република Македонија и Кралството Шведска, со која се реафирмира поддршката за нашите стратешки приоритети и се дефинираат конкретни области од заемен интерес на билатерален и на мултилатерален план. Истовремено, г. Џафери се заблагодари на донесувањето на Одлуката на Владата на Кралството Шведска за ревидирање на стратегијата за помош на земјите од Западен Балкан (СИДА), со која ќе се даде значителен поттик кон демократизација на повеќе области од државен и поширок општествен интерес.

повеќе...

Понеделник, 27 ноември 2017 година, Стокхолм

Средба на претседателот Џафери и собраниска делегација со г-ѓа Ева-Луиз Ерландсон Слорах, градоначалничка на Стокхолм

Во рамките на официјалната посета на Кралството Шведска, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери и пратениците Фросина Ташевска-Ременски, Ејуп Алими и Фадил Зендели, беа во посета на Градската управа на Стокхолм, каде што г-ѓа Ева-Луиз Ерландсон Слорах, градоначалничка на Стокхолм, им ја презентираше работата и функционирањето на Градскиот совет на Стокхолм. 

повеќе...

Вторник, 21 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со Делегација на Пратеничката група за меѓупарламентарни односи со Република Македонија на Врховната Рада на Украина

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со Делегација на Пратеничката група за меѓупарламентарни односи со Република Македонија на Врховната Рада на Украина, составена од пратениците г. Андриј Шинкович, г. Михајло Кобцев и г. Роман Мацола. 

повеќе...

Понеделник, 20 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со еврокомесарот Хан

На почетокот на средбата, претседателот Џафери го информираше еврокомесарот за тековните и претстојните активности на Собранието на Република Македонија поврзани со реформските процеси неопходни за добивање на позитивна препорака за отпочнување на преговори за членство во Европската Унија.   

повеќе...

Понеделник, 20 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со претседателот на Република Албанија, г. Илир Мета 

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, оствари средба со претседателот на Република Албанија, г. Илир Мета. 

Посакувајќи му добредојде, претседателот Џафери го изрази своето задоволство што во континуитет се зајакнуваат и продлабочуваат заемните меѓудржавни односи и што се споделуват заеднички вредности и интереси со Република Албанија во рамките на евроатланските интеграции. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 11
  •