Pratenichki sostav
 
LEGJISLATURA E DEPUTETËVE

E shtunë, 14 prill 2018, Lubjanë

Fjalimi i kryetarit Xhaferi në Sesionin e pestë plenar të Procesit për Bashkëpunim të Evropës Juglindore 

Procesi për bashkëpunim në Evropën Juglindore (PBEJL) është  formuar në vitin 1996 si forum rajonal për vendet e Evropës Juglindore. Nuk duhet t'ju rikujtoj se në dekadën e fundit të shekullit të njëzetë, shtetet e Evropës Juglindore kalojnë nëpër një proces shumë intensiv dhe të thellë të tranzicionit shoqëror - ekonomik. 

më shumë...

E hënë, 2 prill 2018

Fjalimi i kryetarit Xhaferi në Konferencën e parë vjetore të Ministrisë së Financave me rastin e 26 vjetorit të miratimit të Buxhetit të parë të Republikës së pavarur të Maqedonisë, në temën "Menaxhimi i financave publike dhe rritja ekonomike - komplementare ose në kundërthënie?"

Para njëzetegjashtë viteve, kur u miratua buxheti i parë i Republikës së Maqedonisë, treguam para publikut vendor a para së gjithash para subjekteve ekonomike por edhe opinionit ndërkombëtar dhe organizatave financiare ndërkombëtare se si shtet jemi të aftë ta planifikojmë, ta miratojmë, ta mbushim dhe ta realizojmë buxhetin pa të cilin nuk mund të paramendohet asnjë funksion i shtetit. 

më shumë...

E premte, 30 mars 2018

Fjalimi i kryetarit Xhaferi në Konferencën e Katërt vjetore të Asociacionit të Universiteteve Ballkanike "Bashkëpunimi ndërmjet universiteteve dhe koekzistimi kulturor - premisë për platformë të qëndrueshme në gjithë rajonin ballkanik"

Kam nderin sot të marr pjesë në Konferencën e katërt vjetore të Asociacionit të Universiteteve Ballkanike dhe të gjendem para këtij auditori të çmuar universitar. Universitetet janë djepi i dijenisë, djepi i ardhmërisë, janë institucionet ku determinohet vizioni për të ardhmen dhe pajtohem tërësisht me temën e Konferencës, respektivisht "Bashkëpunimi ndërmjet universiteteve dhe koekzistimi kulturor - premisë për platformë të qëndrueshme në gjithë rajonin ballkanik", sepse me të vërtetë është esenciale që universitetet të bashkëpunojnë mes veti, dhe kjo është me rëndësi edhe më të madhe nëse e marrim parasysh gjithë kontekstin ballkanik.

më shumë...

E diel, 25 mars 2018, Gjenevë 

Fjalimi i kryetarit Xhaferi në Asamblenë e 138 të IPU (UIP), në Debatin e përgjithshëm në temën "Përforcimi i regjimit global për migrantët dhe refugjatët" 

Migracionet si dukuri nuk janë asgjë e re, ato janë të pranishme mundet qysh në vetë fillimin e civilizimit njerëzor. Gjithsesi se procesi i globalizimit ndikon që këto rrjedha të migracioneve të jenë më intensive. Kështu, sipas të dhënave, sot rreth 258 milionë njerëz, respektivisht 3,4 përqind të popullatës botërore jetojnë jashtë shtetit të lindjes. Arsyet për migracionin janë po ashtu moti të njohura. Arsyeja e parë është ajo socio-ekonomike, gjegjësisht, kërkimi i jetës më të mirë. Tipi i dytë i migracionit janë nga shtetet dhe rajonet e përfshira me konflikte ushtarake, me dhunë dhe mosrespektim të të drejtës ushtarake dhe humanitare, me jofunksionim të shtetit juridik, ose po katastrofave më të mëdha natyrore, respektivisht kur njerëzit janë të ekspozuar në rreziqe që e kanosin jetën e tyre. Në rastin e parë flasim për migrantë ekonomikë, ndërsa në rastin e dytë flasim për refugjatë, edhe pse shumë shpesh këto dy kategori janë ngushtë të ndërlidhura mes veti. 

më shumë...

11 mars 2018

Fjalimi i kryetarit Xhaferi me rastin e 75 vjetorit nga holokausti i hebrenjve të Maqedonisë - deportimi i 7.144 hebrenjve maqedonas në llogoren e vdekjes Treblinka 

Një nga periudhat më të errëta të shekullit të kaluar, a unë kisha thënë edhe në përgjithësi të civilizimit njerëzor është holokausti, kur në llogoret naziste të vdekjes u likuiduan në mënyrën më brutale mbi gjashtë milionë burra, gra, fëmijë dhe pleq, edhe atë vetëm për arsye se ishin hebrenj. 

më shumë...

E enjte, 1 mars 2018

Koktej solemn me rastin e Ditës ndërkombëtare të gruas, 8-marsi

Sot, kryetari i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë, z. Talat Xhaferi dhe Sekretari gjeneral i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë, z-nja Cvetanka Ivanova, organizuan koktej solemn me rastin e Ditës ndërkombëtare të gruas, 8-marsi, për deputetet dhe nëpunëset në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë.

më shumë...

E mërkurë, 7 mars 2018

Fjalimi i kryetarit Xhaferi në Shënimin e 15-vjetorit të formimit të Klubit të deputeteve - Rritja e pjesëmarrjes politike të grave 

Në ditën e sotme para 15 viteve, në vigjilje të Ditës ndërkombëtare të gruas, 8 marsi, në suazat e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë u formua Klubi i deputeteve, si një grup joformal, i përbërë prej të gjitha deputeteve, pavarësisht nga ajo se cilit grup parlamentar i takojnë.

më shumë...

E hënë, 26 shkurt 2018  

Fjalimi i Kryetarit Xhaferi në Konferencën e 13-të të KOSAP-it

Që në fillim, si kryetar i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë, dëshiroj ta shpreh kënaqësinë time që sot jemi mikpritës të Konferencës së 13-të të Komisioneve për Integrime Evropiane të Shteteve të Përfshira me Procesin e Stabilizim Asocimit të Evropës Juglindore - KOSAP.

më shumë...

E hëne, 26 shkurt 2018 

Fjalimi i kryetarit të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë, z. Talat Xhaferi, në Konferencën ndërparlamentare me temën: Fuqia e qeses

Më paraqet kënaqësi të veçantë që sot, në cilësinë e kryetarit të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë kam mundësi ta përshëndes këtë plenum të respektuar dhe t’ju uroj mirëseardhje në shtëpinë tonë ligjvënëse.

më shumë...

E martë, 20 shkurt 2018

Deklaratë për media me rastin e nënshkrimit të Memorandumit për Mirëkuptim

Më paraqet kënaqësi të veçantë ta informoj publikun për nënshkrimin e Memorandumit për mirëkuptim ndërmjet Zvicrës, të përfaqësuar nga Ambasada e Zvicrës dhe Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim dhe Republikës së Maqedonisë.

më shumë...