Соопштенија

Среда, 6 декември 2017 година

Доделување на државната награда „ Св. Климент Охридски“

На 8 декември 2017 година (петок), во Свечената сала на Собранието на Република Македонија, во 13.00 часот, Одборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“ ќе ја додели државната награда „Св. Климент Охридски“ за 2017 година за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на Република Македонија.

повеќе...

Понеделник, 4 декември 2017 година

Груби во Брисел со интензивна агенда 

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, ќе претстојува во Брисел на дводневна посета.

Претеникот Груби ќе учествува на тркалезна маса на тема: „Западен Балкан на раскрсница: Нови предизвици, сменета динамика“, што се одржува во Брисел, на покана на „Пријатели на Европа“ и на Европскиот самит за европска политика. 

повеќе...

Петок, 1 декември 2017 година

Учество на пратеникот Мемеди на Меѓупарламентарна конференција

Заменик-претседателот на Комисијата за европски прашања г. Весел Мемеди, од 3 до 6 декември 2017 година, ќе учествува на  Меѓупарламентарна конференција на тема: „ЕУ и партнерите - Прифаќање на разновидноста за посилно заедништво", која ќе се одржи во Тбилиси, Република Грузија.

повеќе...

Сабота, 25 ноември 2017 година

Собраниска делегација на работилница во Братислава

Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: Ане Лашковска и Ивана Туфегџиќ, од понеделник, 27 ноември 2017 година, ќе учествува на Работилница на тема: „Транспарентност и парламентарна соработка со граѓанското општество", во Братислава, Република Словачка.

повеќе...

Петок, 17 ноември 2017 година

Собраниска делегација на Конференција во Брисел

Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: Ивана Туфегџиќ, Агим Шаќири, Теута Биљали и Димитар Стевананџија, од 20 ноември (понеделник) ќе учествува на Конференција на тема: „Премостување на јазот помеѓу политиката за млади како и учеството во овие политики на младите парламентарци во земјите од Западен Балкан", во Европскиот парламент во Брисел, Кралството Белгија. 

повеќе...

Петок, 17 ноември 2017 година

Учество на собраниска делегација на тркалезна маса за „Регионалната перспектива на евроинтегративниот процес на земјите од Западен Балкан" во Брисел

Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: Артан Груби, Томислава Тунтев, Фадил Зендели и Никола Попоски, од понеделник, 20 ноември 2017 година, ќе учествуваат на Тркалезната маса на високо ниво на тема: „Регионалната перспектива на евроинтегративниот процес на земјите од Западен Балкан", во Европскиот парламент во Брисел, Кралството Белгија. 

повеќе...

Петок, 10 ноември 2017 година

Положување венци свежо цвеќе 

По повод 13 Ноември - Денот на ослободување на Град Скопје, делегација на Собранието на Република Македонија во состав: г. Илија Николовски, г. Диме Велковски, г-ѓа Ирена Стефоска и г. Драган Данев, на 13 ноември 2017 година (понеделник), ќе положи венец свежо цвеќе на: 

повеќе...

Петок, 10 ноември 2017 година

Положување свежо цвеќе 

По повод одбележување на Примирјето од 1918 година и сеќавање во спомен на загинатите, повредените, исчезнатите и раселените лица од сите војни и од сите народи, делегација на Собранието на Република Македонија, предводена од г. Талат Џафери, претседател на Собранието на Република Македонија, во состав: г. Васко Ковачевски, пратеник, г. Хари Локвенец, пратеник и и г-ѓа Бети Рабаџиевска-Наумовска, пратеничка, на 11 ноември (сабота) ќе положи венци свежо цвеќе во:

повеќе...

Понеделник, 6 ноември 2017 година

Собраниска делегација на регионален состанок во Белград 

Во организација на Глобалната организација на пратениците против корупцијата (GOPAC), Делегација на Собранието на Република Македонија, во состав: г-ѓа Лилјана Кузмановска, претседател на Комисијата за финансирање и буџет, г. Васко Ковачевски и г-ѓа Владанка Авировиќ, членови на Комисијата, учествува на регионален парламентарен состанок на тема: „Иновативни средства за надзор и неформални платформи на пратениците за зголемен надзор и транспарентност: презентација на портал за надзор над јавните финансии". 

повеќе...

Петок, 20 октомври 2017 година

Положување венец свежо цвеќе

По повод 23 Октомври - Ден на Македонската револуционерна борба, делегација на Собранието на Република Македонија во состав: г. Диме Велковски, г. Петар Атанасов, г-ѓа Маја Морачанин, г-ѓа Даниела Рангелова и г-ѓа Невенка Стаменковска, на 23.10.2017 година (понеделник), во 10.30 часот, ќе положи венец свежо цвеќе на споменикот на Гоце Делчев во Градскиот парк.

повеќе...