Активности

Среда, 18 октомври 2017 година

Билатерална средба на претседателот Џафери со г-ѓа Анкие Брокерс Кнол, претседател на Сенатот на Холандија

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска, во рамките на 137. Собрание на Интерпарламентарната унија (ИПУ), што се одржува во Санкт Петербург, Руска Федерација, оствари билатерална средба со г-ѓа Анкие Брокерс Кнол, претседател на Сенатот на Холандија.

Претседателот Џафери изрази особено задоволство од одржувањето на оваа средба, со оглед на тоа што Кралството Холандија е еден од најголемите билатерални донатори на Република Македонија и посветен поддржувач на евроинтеграциите на земјата. 

повеќе...

Среда, 18 октомври 2017 година, Санкт Петербург

Промовирање на културен плурализам и мир преку интеррелигиски и интеретнички дијалог

Нашата планета земја опстојува и е убава пред сè, заради природниот биодиверзитет. Јас лично верувам дека исто толку важен за опстанокот на планетата земја е, етничкиот, културниот, јазичниот и религиозниот диверзитет, односно различности кои ја создаваат и ја движат човековата цивилизација. 

повеќе...

Вторник, 17 октомври 2017 година 

Средба на претседателот Џафери со г. Халид Ал-Маавали, претседател на Консултативниот совет на Оман

Во рамките на 137. Собрание на Интерпарламентарната унија (ИПУ), што се одржува од 14 до 18 октомври 2017 година во Санкт Петербург, Руска Федерација, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, оствари билатерална средба со г. Халид Ал-Маавали, претседател на Консултативниот совет (парламентот) на Оман.

Со оглед на фактот што ова е прва официјална средба меѓу парламентарци од Република Македонија и Султанатот Оман, двајцата претседатели на парламенти се согласија дека средбата ќе претставува поттик за продлабочување на билатералната соработка меѓу парламентите и владите на двете земји.

повеќе...

Вторник, 17 октомври 2017 година, Санкт Петербург

Учество на собраниска делегација на 137. Собрание на Интерпарламентарната унија

Делегација на Собранието на Република Македонија, предводена од м-р Талат Џафери, претседател на Собранието на Република Македонија, учествува на 137. Собрание на Интерпарламентарната унија (ИПУ), што се одржува од 14 до 18 октомври 2017 година во Санкт Петербург, Руска Федерација. Во состав на Делегацијата се пратениците: г. Јован Митрески, г. Реџаиљ Исмаили и г-ѓа Јулиана Николова, членови на Делегацијата и г-ѓа Цветанка Иванова, генерален секретар на Собранието на Република Македонија.

повеќе...

Вторник, 17 октомври 2017 година 

Билатерални средби на претседателот Џафери 

На  маргините на 137. Собрание на Интерпарламентарната унија (ИПУ), што се одржува од 14 до 18 октомври 2017 година во Санкт Петербург, Руска Федерација, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, оствари билатерална средба со г. Ернесто Кордеро Аројо, претседател на Сенатот на Мексико и сенаторката г-ѓа Габриела Куевас Барон, кандидат за претседател на Интерпарламентарната унија.

повеќе...

Вторник, 17 октомври 2017 година

Средба на Комисијата за транспорт, врски и екологија со еврокомесарката Виолета Булц

Комисијата за транспорт, врски и екологија одржа средба со еврокомесарката за мобилност и транспорт, г-ѓа Виолета Булц. На средбата присуствуваше и г. Самуел Жбогар, амбасадор на ЕУ.

повеќе...

Четврток, 12 октомври 2017 година

Средба на претседателот Џафери со словачкиот амбасадор, Н.Е. Мартин Безак

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска го прими во проштална посета амбасадорот на Словачката Република во Република Македонија, г. Мартин Безак. 

Средбата мина во пријатна и срдечна атмосфера на која претседателот на Собранието изрази искрена благодарност за огромната билатерална поддршка што Словачката Република ја дава на Република Македонија во справувањето со мигрантската криза, преку конкретна материјална и човечка помош. 

повеќе...

Петок, 6 октомври 2017 година

Претставување на кандидатките за градоначалнички                               

Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија во соработка со Националниот демократски институт НДИ, денеска организира промоција на кандидатките за градоначалнички на претстојните локални избори во Република Македонија.

повеќе...

Петок, 6 октомври 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на отворањето на „Балканската конференција по повод 500-годишнината од протестантската реформација, 1517-2017“

Добродојдовте во законодавниот дом на Република Македонија, во домот на сите граѓани. Уште на почетокот на мојот мандат, јасно ја изразив мојата намера да овој храм на демократијата го отворам за сите иницијативи, потреби и позитивни чекори во градење на едно подобро, поздраво и подемократско општество, во кое сите граѓани ќе бидат еднакви и рамноправни во своите права и обврски. Оваа Конференција со која се одбележува 500-годишнината од протестантската реформација е доказ токму на таа моја интенција.

повеќе...

Четврток, 5 октомври 2017 година

Средба на претседателот Џафери со претставници на НДИ

Претседателот на Собранието на Република Македонја, г. Талат Џафери, придружуван од генералниот секретар на Собранието, г-ѓа Цветанка Иванова, денес оствари средба со г. Кен Волак, претседател на Американскиот национален демократски институт, г. Роберт Бенџамин, регионален директор на НДИ од САД за Европа и г. Крис Хеншоу, директор на НДИ за Македонија. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 14
  •