Активности

Сабота, 23 септември 2017 година, Приштина

Обраќање на претседателот Џафери на  Конференција  на тема: „Култура и мир на Балканот - Улогата на пратениците"

Мирот е една од најголемите вредности на човековата цивилизација. Тоа е неделива и универзална вредност која во исто време, поради однесувањето на луѓето е и многу фрагилна. Ние кои живееме на Балканот, таа фрагилност ја почувствувавме во поновата историја, поточно од распадот на некогашна Југославија, а цената беше висока со илјадници изгубени животи, разрушени домови, уништени ресурси. Сепак, мислам дека со помош на меѓународната заедница сфативме дека сè, па дури и најтешките прашања и разлики на крајот се решаваат со дијалог. Значи, за секој конфликт решението треба да се бара исклучиво преку дијалог.

повеќе...

Петок, 22 септември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со шефот на Мисијата на ОДИХР во Македонија, г-ѓа Одри Гловер

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Талат Џафери, денеска оствари средба со Делегација на Набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР за локалните избори, предводена од г. Одри Гловер, шеф на мисијата на ОДИХР во Македонија.

повеќе...

Четврток, 21 септември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со Делегацијата на Комисијата за меѓународни односи на Домот на лордовите во Парламентот на Обединетото Кралство

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Талат Џафери, денеска, во организација на Амбасадата на Обединетото Кралство во Република Македонија, оствари средба со делегација на Комисијата за меѓународни односи на Домот на лордовите во Парламентот на Обединетото Кралство, Лордот Брус Грокот и Баронесата Џин Кусинс.

повеќе...

Четврток, 21 септември 2017 година

Средба на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците

Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците на Собранието на Република Македонија, оствари средба со Делегација на претставници на Комитетот за меѓународни односи на Горниот дом на Британскиот парламент, во состав: бароница Жан Елизабет Косинс и лорд Брус Џосеф Гроскот.

повеќе...

Четврток, 21 септември 2017 година

ПРВА СЕДНИЦА НА НАЦИОНАЛНИОТ СОВЕТ ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИИ

На Првата седница на Националниот совет за евроинтеграции што се одржа на 20 септември 2017 година беа презентирани активностите реализирани од Владата на Република Македонија за интеграција во Европската унија, во изминатото тромесечие, како и активностите за тековното тромесечие и потреба од поширок национален консензус. 

повеќе...

Четврток, 21 септември 2017 година

Четврта седница на Комисијата за транспорт, врски и екологија 

Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на Република Македонија, на вчерашната 4. седница, како матично работно тело, во итна постапка, го разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за реализација на инфраструктурни проекти за изградба на патна делница Миладиновци - Штип и патна делница Кичево – Охрид.

повеќе...

Среда, 20 септември 2017 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО АМБАСАДОРОТ НА СР ГЕРМАНИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Н.Е. ТОМАС ГЕРБЕРИХ

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со новоименуваниот, вонреден и ополномоштен амбасадор на Сојузна Република Германија во Република Македонија, г. Томас Норберт Герберих. 

повеќе...

Вторник, 19 септември 2017 година

Конститутивна седница на Секцијата на Собранието на РМ во ПС на Франкофонијата

На 18.09.2017 година, беше одржана Конститутивната седница на Секцијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Франкофонијата со која претседаваше претседателот на Собранието на Република Македонија, м-р Талат  Џафери.

повеќе...

Петок, 15 септември 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери по повод Меѓунарoдниот ден на демократијата

Размислувања за демократијата како форма на владеење и форма на државно уредување среќаваме уште во античките времиња, кај познатите мислители Аристотел, Сократ и Платон. Во суштина, од античките времиња па до денес, демократијата и сè тоа што се подразбира под овој поим, било предмет на теоретски расправи на политички дефиниции. 

повеќе...

Петок, 15 септември 2017 година

Изјава за медиуми на претседателот Џафери по повод потпишување на Меморандум за соработка

Ми претставува особено задоволство да ве информирам дека денеска Собранието на Република Македонија го потпиша Меморандумот за разбирање со Вестминстер Фондацијата за демократија и Министерството за надворешни работи и Комонвелт на Британија, со што ја обновуваме и продолжуваме соработката со Обединетото Кралство и Вестминстер Фондацијата за демократија.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 14
  •