UЕ lajme

E mërkurë, 18 prill 2018 

MAQEDONIA ME REKOMANDIM PËR FILLIMIN E NEGOCIATAVE ADERUESE ME BE 

Republika e Maqedonisë mori Raport pozitiv për progresin nga Komisioni Evropian, i cili i propozon Këshillit fillim të negociatave për anëtarësim në BE, duke pasur parasysh progresin e arritur dhe realizimin e reformave. 

më shumë...

E martë, 2 janar 2018 

LEUVARDEN DHE VALETA - KRYEQENDRA KULTURORE EVROPIANE 

Komisioni Evropian çdo vit, duke filluar nga viti 1985, cakton nikoqir nderi për projektin "Kryeqendra evropiane e kulturës" me qëllim promovimin e ndjenjës së bashkimit në BE.  Kështu që, qyteti holandez Leuvarden dhe kryeqyteti i Maltës - Valeta e morën titullin kryeqendra evropiane të kulturës për vitin 2018. 

më shumë...

E martë, 2 janar 2018 

BULGARIA - KRYESUESE E RE ME BE

Nëntë vjetorin e anëtarësimit të saj në BE, Bulgaria do ta shënojë si kryesuese me Këshillin e BE-së. 

Fqinji ynë lindor do të kryesojë më moton "Bashkimi bën fuqinë", ndërsa vëmendjen do ta orientojë edhe drejt Ballkanit Perëndimor.

më shumë...

E premte, 20 tetor 2017

APEL PËR NDIHMË PËR VIKTIMAT E TRAFIKIMIT ME NJERËZ 

Me rastin e Ditës së Bashkimit Evropian për luftë kundër trafikimit me njerëz, e cila u shënua më 18 tetor, eurodeputetët u bënë apel vendeve të BE-së për zbatim më të mirë të ligjeve ekzistuese dhe rritje të mbështetjes për viktimat. 

më shumë...

E premte, 20 tetor 2017

TRE FINALISTË PËR ÇMIMIN E FILMIT "LUKS" 

Parlamenti evropian edhe këtë vit tradicionalisht do ta ndajë çmimin "Luks" për film më mirë evropian në të cilin vihen në sfidë paragjykimet tona dhe ngrihen çështje për identitetin evropian. 

Finalistët e këtij viti janë: "Sami Blood", "Western" dhe "BPM (Beats per minute)", filma me karaktere të fuqishme të cilët luftojnë për identitetin e vet. 

më shumë...

E premte, 20 tetor 2017

PAKO MASASH PËR MBROJTJE TË SIGURISË TË QYTETARËVE TË BE

Komisioni Evropian propozoi pako masash operative dhe praktike për luftë kundër terrorizmit, të cilat duhet të zbatohen gjatë 16 muajve të ardhshëm për mbrojtje më të mirë të qytetarëve të Bashkimit Evropian, me qëllim të fundit sigurim të BE-së efektive dhe të vërtetë të sigurisë. 

më shumë...

E mërkurë, 11 korrik 2017 

Samiti i Ballkanit Perëndimor 

Sot në Trieste Itali, u caktua Samiti i 4-të vjetor i Ballkanit Perëndimor në kuadër të "Procesit të Berlinit", me qëllim përforcimin e bashkëpunimit rajonal dhe avancimin e procesit eurointegrues. 

më shumë...

E hënë, 3 korrik 2017

Estonia - kryesuese e re me BE

Nga 1 korrik Estonia e merr kryesimin rrotullues me BE-në. Në këtë periudhë u parapa që Britania e Madhe të jetë në krye të BE-së, por për shkak të "Bregzitit", në gjashtë muajit e ardhshëm atë funksion do ta kryejë Estonia. 

më shumë...

E martë, 28 shkurt 2017

U miratua Propozim-rezoluta për progresin e Maqedonisë 

Komiteti për Punë të Jashtme i Parlamentit Evropian, me 54 vota "për" dhe 8 "kundër", e miratoi Propozim-rezolutën për progresin e Republikës së Maqedonisë për vitin 2016. 

më shumë...

E mërkurë, 4 janar 2017 

Arhus dhe Pafos - qytete evropiane të kulturës për vitin 2017 

Qyteti danez Arhus dhe qyteti Pafos i Qipros e kanë nderin të jenë kryeqendra të kulturës evropiane për vitin 2017. 

Në atë mënyrë, këto dy qytete do të jenë nikoqirë të një prej projekteve më të famshme të BE-së, i cili përbën mundësi që përmes kulturës së komuniteteve të ndryshme të nxiten partneritete të fuqishme lokale, evropiane dhe ndërkombëtare. 

më shumë...