Средби пратеници

Четврток, 14 септември 2017 година

Средба на членовите и заменици-членови на Комисијата за европски прашања со г. Матијс ван дер Плас

Вчера (13 септември 2017), членовите и заменици-членови, на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, имаа средба со генералниот директор за европска соработка во Министерството за надворешни работи на   Кралството Холандија, г. Матијс ван дер Плас, кој беше во придружба на г-ѓа Вивијан Сандерс од Директоратот.

повеќе...

Среда, 13 септември 2017 година

Средба на пратеникот Димитриевски со потполковник Бурхан Урек

Пратеникот Максим Димитриевски, претседател на Комисијата за одбрана и безбедност, вчера во Собранието на Република Македонија се сретна со потполковник Бурхан Урек, новоназначеното резидентно одбранбено аташе (ОА) на Република Турција во Република Македонија.

повеќе...

Вторник, 12 септември 2017 година

Средба на пратеникот Артан Груби со д-р Милан Брглез

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, г. Артан Груби, заедно со членовите и замениците на Комисијата, имаше средба со претседателот на Државниот збор на Република Словенија, д-р Милан Брглез.

Претседателот Брглез ја афирмираше словенечката поддршка за Република Македонија, изрази силна подготвеност и спремност за секаков вид на помош во поглед на евроатлантските аспирации на Република Македонија, и пријателски укажа на неколку важни препораки имајќи го предвид процесот на пристапување кон овие сојузи.

повеќе...

Вторник, 12 септември 2017 година

Средба на пратеникот Артан Груби со д-р Кнут Кирст

Пратеникот Артан Груби, претседател на Kомисијата за европски прашања на Собраниeтo на Република Македонија денеска, во Собранието на Република Македонија, се сретна со д-р Кнут Кирст, висок функционер од политичкиот и одбранбен сектор на НАТО.

повеќе...

Понеделник, 11 септември 2017 година

Средба на пратеникот Димитриевски со шефот на Канцеларијата за врски на НАТО во Македонија, г. Горазд Бартол

Пратеникот Максим Димитриевски, претседател на Комисијата за одбрана и безбедност, денеска во Собранието на Република Македонија се сретна со шефот на Канцеларијата за врски на НАТО во Македонија, г. Горазд Бартол.

Господин Димитриевски и господин Бартол разменија мислења за политичката состојба, поддршката на Комисијата за одбрана и безбедност, заложбата и посветеноста за реформите во одбранбено-безбедносниот сектор, како и членството на земјата во НАТО и ЕУ.

повеќе...

Четврток, 7 септември 2017 година

Потпишан меморандум за организирање обуки за службата на Собранието со цел зајакнување на капацитетите

Генералната секретарка на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Цветанка Иванова, денес оствари средба со претставници на Холандскиот центар за европски безбедносни студии и Холандската амбасада во Скопје.

повеќе...

Вторник, 5 септември 2017 година 

Средба на генералната секретарка Иванова со швајцарската амбасадорка Тејада

Генералната секретарка на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Цветанка Иванова, денеска оствари средба со амбасадорката на Швајцарската Конфедерација во Република Македонија, г-ѓа Сибил Зутер Тејада. 

повеќе...

Четврток, 31 август 2017 година

Средба на пратеничката Ременски со пратеници од српскиот парламент

Пратеничката во Собранието на Република Македонија, д-р Фросина Ташевска Ременски и потпретседател на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, вчера, оствари средба со претседателот на Демократска странка во Србија, г. Драган Шутановац како и со пратеници од Собранието на Република Србија: Горан Чириќ Александра Јерков, Радослав Милојчиќ и Горан Јајиќ.

повеќе...

Понеделник, 31 јули 2017 година

Пратеничката Фросина Ташевска Ременски се сретна со в.д амбасадорот на Руската Федерација Константин. А. Берсенев

Шефот на делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа, д-р Фросина Ташевска Ременски денеска оствари работна средба со в.д амбасадорот на Руската Федерација Константин. А. Берсенев и третиот секретар Станислав Лупин.

повеќе...

Среда, 26 јули 2017 година

Средба на генералната секретарка и координаторите со Фиона Макилвам

Генаралната секретарка, г-ѓа Цветанка Иванова и координаторите на пратеничките групи се сретнаа денеска со г-ѓа Фиона Макилвам, директор на Западен Балкан и проширување во Британското министерство за надворешни работи.

повеќе...