ЕУ вести
Понеделник, 13 јануари 2014 година

Пленарна седница на Европскиот парламент

Од 13 до 16 јануари, Европскиот парламент, во Стразбур, одржува пленарна седница, во рамките на која ќе биде заклучено Литванското претседателство со Советот, а ќе се отвори програмата на грчкото претседавање во првите шест месеци од годинава.

Членовите на Европарламентот ќе расправаат и за прогресот на Србија, Косово и Исланд, состојбата во Јужен Судан, трговските договори со Мексико и Чиле, како и за правото на слобода на движење во рамките на ЕУ, во однос на рестрикциите за романските и бугарските работници.

На дневен ред ќе се најдат и кризата со храна, социјалната заштита, флексибилноста на јавните набавки, потоа ограничувањето на емисиите на CO2 за новите лесни комерцијални возила, стратегија за намалување на пластичниот отпад и др.повеќе...

Четврток, 9 јануари 2014 година

Летонија го воведе еврото

Од 1 јануари, Летонија стана 18. членка на Еврозоната, откако ја прифати европската валута - евро. Досегашната валута на Летонија – лат, ќе биде во оптек првите две седмици од стартот на новата година, а по овој период на транзиција, еврото ќе стане законско платежно средство во оваа балтичка земја.

Покрај Летонија, еврото е официјална валута на уште 17 земји-членки на Европската унија: Австрија, Белгија, Германија, Грција, Естонија, Ирска, Италија, Кипар, Луксембург, Малта, Португалија, Словачка, Словенија, Финска, Франција, Холандија и Шпанија. Исто така, еврото е валута и во Андора, Косово и Црна Гора, кои извршиле еднострана евризација. Еврото се користи како официјална валута и во Монако, Сан Марино и Ватикан, и покрај тоа што овие држави не се членки на ЕУ.

Еврото постои на финансискиот пазар од 1999 година, а како валута од 2002 и со него управува Европскиот систем на централни банки.

Еврото има еднаква форма во сите држави и не се одликува со различни национални симболи. На предната страна на банкнотите има слика на врата или прозорец, кои го симболизираат духот на заедништвото и отвореноста на Европа кон светот. На обратната страна е насликан мост - симбол на врските помеѓу народот во Унијата, како и останатиот свет. Заедно со тоа се испишани името на еврото и на Европската банка на сите јазици на државите од Еврозоната.

Специјалниот знак за европската валута - €, е дело на Белгиецот Алаин Билиет.

повеќе...

Четврток, 2 јануари 2014 година

Грција – претседавач со ЕУ

Од стартот на новата 2014 година, Грција по петти пат го презеде Претседателството со Европската унија. За време на шестмесечното претседавање на Грција, ќе се одржат и избори на Европскиот парламент

повеќе...

Архива

повеќе...

  • 1
  • ...
  • 8
  • 9
  • 10
  •