Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Говори и обраќања

Четврток, 14 февруари 2019 година

Обраќање на претседателот Џафери пред пратениците во Собранието на Република Албанија   

Имам чест денес да се обратам од мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија и да го изразам моето лично задоволство и чувството на гордост што денес сум сведок на еден толку свечен чин за нас, за граѓаните на Република Северна Македонија и за сите што придонесоа за тоа каде сме денес, ни веруваа и ни дадоа поддршка. 

повеќе...

Вторник, 12 февруари 2019 година

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери, пред пратениците во Државниот Збор на Република Словенија

На самиот почеток сакам уште еднаш да го истакнам моето задоволство што можам денеска да се обратам во законодавниот дом на Република Словенија. Задоволството е уште поголемо ако се има предвид дека се обраќам пред вистински пријатели со кои споделуваме заедничка историја, пријатели кои многу ни помогнаа во создавањето на нашата сегашност, а јас сум убеден и дека како вистински пријатели ќе ја продолжиме нашата соработка и во иднина во рамките на евроатланските интеграции.

повеќе...

Петок, 8 февруари 2019 година

Обраќање на претседателот Џафери по распишувањето на претседателските избори

Почитувани претставници на медиумите,
Пред малку ги потпишав Решението за распишување на шестите претседателски избори и Решението за распишување на предвремени избори за градоначалник на Општина Охрид, Општина Ново Село и Општина Дебар. Ова го направив согласно законската обврска, која ја имам како претседател на Собранието. Изборите ќе се одржат на 21 април.

повеќе...

Среда, 6 февруари 2019 година

Обраќање на претседателот Џафери на затворањето на хуманитарната кампања на Фондацијата „You Are a Sunflower”

Имам чест и задоволство да бидам тука и да ве поздравам во мое име и од име на пратениците на Собранието на Република Македонија на овој посебен, свечен ден, на денот на затворањето на Хуманитарната кампања на Фондацијата „You Are a Sunflower”.

повеќе...

Вторник, 15 јануари 2019 година

Прес-конференција на претседателот Талат Џафери

Претседателот на Собранието на Република Македонија, Талат Џафери на денешната прес-конференција информираше за последните активности и постапки на Собранието.

повеќе...

Понеделник, 31 декември 2018 година

Новогодишна порака на претседателот Џафери  

Почитувани граѓани,
Бидете здрави и живи, 
бидете среќни и задоволни дома со најблиските,
бидете задоволни и успешни на работен план,
бидете брилијантни ученици и студенти,
и нека Новата 2019 година биде среќна, бериќетна и навистина историска за сите нас!

повеќе...

Петок, 14 декември 2018

Обраќање на претседателот Џафери на oдбележувањето на 25 години од воспоставувањето на дипломатски односи помеѓу Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска и Република Македонија

Почестен сум што денес сме собрани сите заедно за одбележиме на свечен меѓутоа и работен начин 25 години од воспоставувањето на дипломатските односи помеѓу Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска и Република Македонија. Станува збор за дипломатски односи со држава која е колевка на парламентарната демократија, постојана членка на Советот за безбедност на Обединетите Нации и една од економски најразвиените држави.

повеќе...

Петок, 7 декември 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на Комеморативна седница по повод смртта на Љубиша Георгиевски, поранешен претседател на Собранието на Република Македонија

Дозволете во мое име и во име на колегите пратеници во законодавниот дом да ви изразам длабоко сочувство по повод заминувањето од овој свет на нашиот некогашен колега пратеник и претседател на Собранието на Република Македонија Љубиша Георгиевски. Ги повикувам колегите пратеници и сите присутни со едноминутно молчење да ја изразиме нашата почит.

Слава му!

повеќе...

Петок, 23 ноември 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на промоцијата на публикацијата „Насоки за надзор над разузнавањето“, организирана од ДКАФ

Верувам дека сите што сме денес присутни овде на оваа промоција на публикацијата „Насоки за надзор на разузнавањето“, споделуваме исто чувство на задоволство бидејќи ова е прв производ на знаење по потпишувањето на Меморандумот за соработка, и ова е знак дека проектот оди добро. 

повеќе...

Четврток, 22 ноември 2018 година 

Обраќање на претседателот Џафери по повод одбележувањето на 22 Ноември, Денот на азбуката 

Среќен сум и во исто време почестен што сум домаќин на оваа величествена вечер, кога одбележуваме 110-годишнина од Битолскиот конгрес, 110-годишнина од унифицирањето на албанската азбука и задоволство ми е да ве поздравам во својство на претседател на Собрание и од име на пратениците во Собранието на Република Македонија, сите вас кои со вашето доаѓање ја зголемивте вредноста и значајноста на овој настан, и искажавте почит кон сонародниците и вашите сограѓани. 

Среќен сум и во исто време почестен што сум домаќин на оваа величествена вечер, кога одбележуваме 110 годишнина од Битолскиот конгрес, 110 годишнина од унифицирањето на албанската азбука и задоволство ми е да ве поздравам во својство на претседател на Собрание и од име на пратениците во Собранието на Република Македонија, сите вас кои со вашето доаѓање ја зголемивте вредноста и значајноста на овој настан, и искажавте почит кон сонародниците и вашите сограѓани. Среќен сум и во исто време почестен што сум домаќин на оваа величествена вечер, кога одбележуваме 110 годишнина од Битолскиот конгрес, 110 годишнина од унифицирањето на албанската азбука и задоволство ми е да ве поздравам во својство на претседател на Собрание и од име на пратениците во Собранието на Република Македонија, сите вас кои со вашето доаѓање ја зголемивте вредноста и значајноста на овој настан, и искажавте почит кон сонародниците и вашите сограѓани. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 8
  •