Pratenichki sostav
 
Пратенички состав


Петок, 28 декември 2012 година
 
Одржан состанок на Клубот на пратенички
 

Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија, денеска одржа состанок на кој беа поканети сите пратенички од власта и опозицијата, женските мрежи (МЖЛ, СОЖМ и Антико) како и сите медиуми.

Целта на овој состанок беше членовите на Клубот на пратенички да ги споделат своите видувања за настаните како жени и политичарки, одговорни за иднината на својата држава. На состанокот не дојдоа пратеничките од опозицијата.

Присутните пратенички се договорија за следново:

1) Членовите на Клубот на пратенички изразија жалење за отсуството на колешките од опозицијата и искажаа спремност за повторување на ваква средба во термин кој ќе биде заеднички договорен;

2) Пратеничките беа спремни за дискусија и дијалог за настаните од изминатиот месец, за кои беа изнесени неточни верзии преку некои медиуми.

Поради ова присутните пратенички изразија спремност да се соочат и да се откријат мотивите за однесувањето на колешките од опозицијата во наведениот период;

3) Едногласно беше заклучено дека Клубот на пратенички со години наназад е мост за надминување на многу сложени состојби во Собранието на Република Македонија и се надеваме дека таа улога ќе ја одигра и сега.