Среда, 23 јануари 2019 година

 РОМАНСКОТО ПРЕТСЕДАТЕЛСТВО СО ЕУ СО ПОСЕБНО ВНИМАНИЕ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, со која претседаваше претседателот Артан Груби, беа претставени Програмата и приоритетите за работата на Романското претседателство со Советот на Европската унија за периодот јануари-јуни 2019 година, од страна на aмбасадорот на Република Романија во Република Македонија,Н.Е. Виорел Станила.

повеќе...

 

Среда, 23 јануари 2019 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИЧКАТА ГРУПА ЗА СОРАБОТКА СО ПАРЛАМЕНТОТ НА ЦРНА ГОРА СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ПАРЛАМЕНТОТ НА ЦРНА ГОРА, ИВАН БРАЈОВИЌ

Лилјана Кузмановска, претседателка на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Република Црна Гора, и членовите на Пратеничката група, остварија средба со претседателот на Собранието на Република Црна Гора, Иван Брајовиќ.

повеќе...

 

Вторник, 22 јануари 2019 година

НЕГУВАЊЕ НА ДОБРОСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ ВАЖЕН ПРЕДУСЛОВ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ И РАЗВОЈ

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, Артан Груби, имаше средба со новиот генерален секретар на  Регионалниот совет за соработка, Мајлинда Брегу, која ја презема оваа функција на почетокот на оваа година.

повеќе...

 

Понеделник, 21 јануари 2019 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ЗИМСКА СЕСИЈА НА ПССЕ

Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа, предводена од шефот на Делегацијата Бетиан Китев, а во чиј состав се и пратениците Шпреса Хадри и Африм Гаши, ќе учествуваат во Првиот дел од редовната зимска сесија на ПС на СЕ, што се одржува во Стразбур, Франција од 21 до 25 јануари 2019 година.

повеќе...

 

Петок, 18 јануари 2019 година

ДЕЛЕГАЦИЈА НА КОМИСИЈАТА ЗА ЕВРОПСКИ ПРАШАЊА НА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БУКУРЕШТ

Делегација на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, во состав: Јагода Шахпанска, Агим Шаќири и Жаклина Пешевска, ќе учествува на Конференцијата на претседатели на Комисиите за европски прашања на земјите членки на Европската Унија (КОСАК), што ќе се одржи од 20 до 21 јануари 2019 година во Букурешт, Република Романија.

повеќе...

 

Петок, 18 јануари 2019 година           

ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА НА КОМИСИЈАТА ЗА ОДБРАНА И БЕЗБЕДНОСТ

Комисијата за одбрана и безбедност, во соработка со Министерството за одбрана и амбасадата на Република Словенија во Република Македонија организираат панел дискусија која ќе се одржи на 21 јануари 2019 година од 14:30 до 15:02 часот.

повеќе...

 

Вторник, 15 јануари 2019 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ РУБИН ЗЕМОН СО ЕГИПЕТСКИОТ АМБАСАДОР, Н.Е. МОАЈАД ФАТХАЛАХ ЕЛ ДАЛИЕ

Пратеникот Рубин Земон оствари средба со ополномоштениот амбасадор на Арапска Република Египет, Н.Е. Моајад Фатхалах Ел Далие. На средбата се разговараше за можностите за развивање и продлабочување на односите и соработката помеѓу двете земји, особено меѓу парламентите на двете држави. 

повеќе...

 

Вторник, 13 ноември 2018 година

СРЕДБА НА КООРДИНАТОРОТ ТОМИСЛАВ ТУНТЕВ СО АМБАСАДОРОТ НА ФРАНЦУСКАТА РЕПУБЛИКА, Н.Е. КРИСТИЈАН ТИМОНИЕ 

Двајцата соговорници оценија дека македонскиот парламент е исправен пред предизвикот да обезбеди успешно завршување на процесот на уставни промени, коишто ќе значат целосна имплементација на Договорот со Грција. На состанокот беше оценето дека во првата фаза од процесот за уставни измени имаше конструктивна парламентарна дебата, која треба да создаде услови во следната фаза да се зголеми поддршката од страна на пратениците.    

повеќе...

 

Петок, 9 ноември 2018 година

СРЕДБА НА КООРДИНАТОРОТ ТОМИСЛАВ ТУНТЕВ СО Н.Е. АМБАСАДОРОТ НА МИСИЈАТА НА ОБСЕ, КЛЕМЕНС КОЈА 

Координаторот на пратеничката група на СДСМ и Коалицијата, Томислав Тунтев денеска во Собранието на Република Македонија имаше средба со Н.Е. амбасадорот на Мисијата на ОБСЕ во Република Македонија, Клеменс Која. Процесот на уставни промени што е отпочнат во Собранието на Република Македонија, формирањето на работното тело за помирување, како и потребата паралелно со овој процес пратениците да работат на реформските законски проекти беа клучните теми на кои се осврнаа двајцата соговорници. 

повеќе...

 

Петок, 11 јануари 2019 година

РОМАНИЈА НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО СОВЕТОТ НА ЕУ 

Со почетокот на 2019 година, Романија стана новиот претседавач со Советот на Европската Унија, за прв пат откако стана дел од европското семејство во 2007 година. 

повеќе...

 

Вторник, 8 јануари 2019 година

ПЛОВДИВ И МАТЕРА - ЕВРОПСКИ ПРЕСТОЛНИНИ НА КУЛТУРАТА 

Бугарскиот град Пловдив и италијанскиот Матера ја добија титулата европски престолнини на културата за 2019 година.

повеќе...

 

Среда, 14 ноември 2018 година

НАГРАДАТА „ЛУКС“ ЗА ФИЛМОТ „ЖЕНА ВО ВОЈНА“

Драмата-комедија „Жена во војна“ (Woman at War) на Бенедикт Ерлингсон е добитник на наградата „ЛУКС“ за 2018 година на Европскиот парламент.

Станува збор за енергична, еколошка и феминистичка драма-комедија, во исландско-француско-украинска продукција, за една жена која ѝ прогласува војна на локалната алуминиумска индустрија во висорамнините на Исланд. Филмот претставува вистински повик за граѓанска отпорност, да се бори и да се спаси природата од индустрискаа алчност и хегемонија.

повеќе...