Петок, 13 септември 2019 година

СРЕДБА НА КЛУБОТ НА ПРАТЕНИЧКИ СО ДИРЕКТОРКАТА НА МОФ, РЕНИЕ ЈОТОВА

Клубот на пратенички на Собранието на Република Северна Македонија вчера оствари средба со Рение Јотова, директорка на Меѓународната организација на франкофонијата (МОФ), одговорна за Централна и Источна Европа. Во придружба на директорката  беа  и  Каталина Спину, соработник од регионалната канцеларија во Букурешт; националниот кореспондент за МОФ, Африм Јашари и Марија Николова, претставничката на Комисијата за франкофонија при МОН.

повеќе...

 

Петок, 13 септември 2019

ЈАВНА РАСПРАВА ЗА ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА СТРАТЕГИЈАТА ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ ЗА 2018 ГОДИНА

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Десеттата седница одржа Јавна расправа на тема: Годишен извештај за спроведување на Стратегијата за родова еднаквост за 2018 година.

повеќе...

 

Среда, 11 септември 2019 година

ТРИЕСЕТ И ДЕВЕТТА СЕДНИЦА НА КОМИСИЈАТА ЗА ЕКОНОМСКИ ПРАШАЊА

Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Северна Македонија на вчерашната 39. седница, како матично работно тело, го разгледа Годишниот извештај за работата на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија во 2018 година.

повеќе...

 

Петок, 13 септември 2019 година

УЧЕСТВО НА СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ФОРУМ ВО ВАШИНГТОН

Во рамки на програмата на Меѓународниот републикански институт (ИРИ), во соработка со Стејт Департментот и Институтот за претставување на Владата (ИПГ) во Соединетите Американски Држави, од 16 до 26 септември 2019 година, Делегација од Собранието на Република Северна Македонија ќе учествува на форум за подобрување на транспаретноста и борбата против корупцијата во Вашингтон, Индијанаполис, во Соединетите Американски Држави. 

повеќе...

 

Петок, 13 септември 2019 година

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 15 СЕПТЕМВРИ - МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ДЕМОКРАТИЈАТА

Клубот за младински прашања и политики при Собранието на Република Северна Македонија, поддржан од Националниот демократски институт (НДИ), по повод одбележување на 15 Септември - Меѓународниот ден на демократијата, организира настан на 16 септември 2019 година (понеделник), во 10:00 часот, во Кристалната сала во Собранието.

повеќе...

 

Петок, 13 септември 2019 година

ЈАВНА РАСПРАВА НА КОМИСИЈАТА ЗА ТРАНСПОРТ, ВРСКИ И ЕКОЛОГИЈА

Комисијата за транспорт, врски и екологија, на својата 49. седница, на 16 септември 2019 година (понеделник), во 11:00 часот, во Сала „Борис Трајковски“ во Собранието, ќе одржи Јавна расправа на тема: Нацрт-просторен план на Националниот парк Пелистер 2016-2030.

повеќе...

 

Вторник, 23 јули 2019 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ РАМЧИЛОВИЌ СО ИРФАН ЧЕНГИЌ, ПРАТЕНИК ОД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Во рамки на денешната средба стана збор за почитувањето и унапредувањето на основните човекови права, како и за продлабочување и интензивирање на соработката помеѓу Парламентите на двете држави. Исто така, беа разменети мислења и беше констатирано дека е потребно да се подобри положбата на Бошњаците во Република  Северна Македонија, во делот на образованието и културата, како и изнаоѓање на начини за поголема нивна поддршка во литаратурата преку директна помош во книги.

повеќе...

 

Петок, 29 март 2019 година                                                                 

ГРУБИ - ДУЦИНАС: ЗАСЛУЖУВАМЕ ДАТУМ ВО ЈУНИ 

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, Артан Груби, имаше средба со  Костас Дузинас, професор по право и филозофија и директор на Биркбек институтот за хуманизам на Лондонскиот универзитет.

повеќе...

 

Четврток, 21 март 2019 година

ОДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА СО НАДВОРЕШНИТЕ СОРАБОТНИЦИ НА ПРАТЕНИЧКИТЕ ГРУПИ ВО СОБРАНИЕТО

Во организација на Парламентарниот институт при Собранието на Република Северна Македонија, а подржано од Швајцарската амбасада во Република Северна Македонија и Националниот демократски институт (НДИ) за Република Северна Македонија, во Кавадарци се спроведе Работилница за надворешните соработници на пратеничките групи на тема: „Зајакнување на административните капацитети во насока на јакнење на законодавната функција на Собранието: постапка за донесување закони, номотехнички правила на изработка на прописи, постапка за донесување буџет и усогласување на домашното со ЕУ законодавството“.

повеќе...

 

Среда, 17 јули 2019 година

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛЕЈЕН – НОВА ПРЕТСЕДАТЕЛКА НА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА

Европскиот парламент ја избра германската демохристијанка Урсула фон дер Лејен за нова претседателка на Европската комисија, што е прва жена на оваа позиција.

повеќе...

 

Понеделник, 1 јули 2019 година

ДВА МАКЕДОНСКИ ФИЛМА ВО КОНКУРЕНЦИЈА ЗА ЕВРОПСКАТА НАГРАДА „ЛУКС“

„Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на Теона Стругар-Митевска и „Медена земја“ во режија на Тамара Котевска и Љубомир Стефанов, се дел од номинираните филмови за наградата „Лукс“ на Европскиот парламент.

повеќе...

 

Понеделник, 1 јули 2019 година

ФИНСКА – НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО СОВЕТОТ НА ЕУ

Од денеска Финска го презема шестмесечното ротирачко претседавање со Советот на Европската Унија, под мотото: „Одржлива Европа - одржлива иднина".

повеќе...