Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Понеделник, 14 јули 2014 година

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ ОСТВАРИ СРЕДБА СО Г. МАЈКЛ САДЕРЛЕНД, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТОТ НА ЗАПАДНА АВСТРАЛИЈА

На почетокот на средбата, г. Мајкл Садерленд, изрази задоволство од можноста да ја посети Република Македонија, да се увери во гостопримството на нејзините граѓаните, како и од можноста за средба со претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски. 

повеќе...

Четврток, 10 јули 2014 година

Средба на претседателот Вељаноски со Делегација на Ад-хок комисијата на ПС СЕ за набљудување на претседателските избори и предвремените парламентарни избори

На почетокот на средбата, соговорниците изразија задоволство што повторно имаат можност да се сретнат и да разменат ставови и мислења, пред сè со цел да се надминат и разрешат актуелните состојби.

повеќе...

Сабота, 28 јуни 2014 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА, Г. АБДУЛАХ ЃУЛ И СО ВСЕЛЕНСКИОТ ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ

Претседателот Вељаноски изрази благодарност за силната и принципиелна поддршка од Република Турција на полето на евроатланските и европските интеграции на Република Македонија.

повеќе...

Петок, 27 јуни 2014 година

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ ВО ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, во дводневна официјална посета на Република Турција ја предводи Делегацијата на Собранието на Република Македонија, во чиј состав се пратениците: г. Ќенан Хасипи, г. Илија Димовски, г. Реџаиљ Исмаили и г. Газменд Алији.

повеќе...

Среда, 25 јуни 2014 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА НДИ

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, оствари средба со вишиот член на одборот на директори на НДИ, г. Хауард Дин, регионалниот директор на НДИ за Централна и Источна Европа, г. Роберт Бенџамин и директорот на НДИ во Македонија, г. Крис Хеншоу.

повеќе...

Среда, 25 јуни 2014 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ СО ДЕЛЕГАЦИЈА НА СЕПАРТИСКАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА ПАРЛАМЕНТОТ НА ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО

Соговорниците изразија задоволство од средбата, при што беше констатирано дека оваа посета претставува уште една потврда за добрите односи и искреното пријателство помеѓу Република Македонија и Обединетото Кралство, како и желба за понатамошна соработка и поддршка. Претседателот Вељаноски ја истакна досегашната одлична соработка и реализираните средби со официјални претставници од Обединетото Кралство.

повеќе...

Среда, 11 јуни 2014 година

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ ГО ПРИМИ НОВОИМЕНУВАНИОТ АМБАСАДОР НА РЕПУБЛИКА АЛБАНИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г. ПЕТРИТ БУШАТИ

Двајцата соговорници се согласија дека Република Македонија и Република Албанија имаат одлична билатерална соработка, пријателски односи и изразија желба таквата соработка да продолжи и понатаму со помош на реализација на нови проекти и размена на нови идеи. Особено значајна е заедничката соработка и размена на искуствата на патот на европската интеграција, како единствена алтернатива за земјите од регионот.

повеќе...

Среда, 4 јуни 2014 година

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ ГО ПРИМИ НОВОИМЕНУВАНИОТ АМБАСАДОР НА РЕПУБЛИКА ПОЛСКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г. ЈАЦЕК МУЛТАНОВСКИ 

Претседателот Вељаноски, на средбата истакна дека Република Македонија и Република Полска имаат пријателска билатерална соработка, но е потребно да се зголеми интензитетот на остварени средби на сите нивоа. Исто така, стана збор и за значењето на парламентарната дипломатија за дополнително унапредување на добрите односи, преку официјални посети на претседатели и пратеници на парламентите на двете држави. 

повеќе...

Вторник, 3 јуни 2014 година

Претседателот Вељаноски го прими новоименуваниот амбасадор на Народна Република Кина во Република Македонија, г. Вен Џеншун

Двајцата соговорници се согласија дека Република Македонија и Народна Република Кина имаат одлична билатерална соработка, пријателски односи и изразија желба таквата соработка да продолжи и понатаму со помош на новиот амбасадор, работејќи на нови проекти.

повеќе...

Понеделник, 2 јуни 2014 година 

Претседателот Вељаноски го прими новоименуваниот амбасадор на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска во Република Македонија, г. Чарлс Гарет

Посакувајќи му добредојде, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, искажа задоволство од средбата и му посака успех во работата на новоименуваниот амбасадор на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска во Република Македонија, Н.Е. Чарлс Едмунд Гарет.

повеќе...

  • 1
  • ...
  • 10
  • 11
  • 12
  •