Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Вторник, 21 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со Делегација на Пратеничката група за меѓупарламентарни односи со Република Македонија на Врховната Рада на Украина

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со Делегација на Пратеничката група за меѓупарламентарни односи со Република Македонија на Врховната Рада на Украина, составена од пратениците г. Андриј Шинкович, г. Михајло Кобцев и г. Роман Мацола. 

повеќе...

Понеделник, 20 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со еврокомесарот Хан

На почетокот на средбата, претседателот Џафери го информираше еврокомесарот за тековните и претстојните активности на Собранието на Република Македонија поврзани со реформските процеси неопходни за добивање на позитивна препорака за отпочнување на преговори за членство во Европската Унија.   

повеќе...

Понеделник, 20 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со претседателот на Република Албанија, г. Илир Мета 

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, оствари средба со претседателот на Република Албанија, г. Илир Мета. 

Посакувајќи му добредојде, претседателот Џафери го изрази своето задоволство што во континуитет се зајакнуваат и продлабочуваат заемните меѓудржавни односи и што се споделуват заеднички вредности и интереси со Република Албанија во рамките на евроатланските интеграции. 

повеќе...

Петок, 17 ноември 2017 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО Г. ТОМАС ГРЕМИНГЕР, ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ОБСЕ

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со новиот генерален секретар на ОБСЕ, г. Томас Гремингер.

На почетокот на средбата, претседателот Џафери изрази задоволство од остварувањето на средбата и надеж дека и во иднина ќе продолжи плодната соработка со ОБСЕ. Претседателот изрази задоволство од консензуалното усвојување на одлуката за пополнување на четирите највисоки позиции во Организацијата на вонредниот Министерски совет, одржан во јули оваа година. 

повеќе...

Четврток, 16 ноември 2017 година

Средба на Меѓуресорската група за реформи 

Денеска во Собранието на Република Македонија се одржа ад хок средба на Меѓуресорската група за реформи, на којашто, покрај претседателот на Собранието, како претседавач присуствуваше министерот за внатрешни работи г. Оливер Спасовски, координаторите на пратеничките групи, претставници на Комисијата за надзор над Управата за безбедност и контрарзузнавање и на Агенцијата за разузнавање, Комисијата за надзор над спроведувањето на посебна истражна мерка за следење на комуникациите од страна на Министерството за внатрешни работи, Управата за финансиска полиција, Царинската управа и Министерството за одбрана и Комисијата за одбрана и безбедност.

повеќе...

Среда, 15 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите, г. Арлем Дезир

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите, г. Арлем Дезир. Претседателот Џафери изрази задоволство од повторната средба со г. Дезир, овојпат во својство на претставник на ОБСЕ за слобода на медиумите. Тој нагласи дека Собранието на Република Македонија ги поддржува активностите и мисиите на ОБСЕ во регионот и редовно учествува во работата на Парламентарното собрание на ОБСЕ и потсети дека токму Собранието беше домаќин на Есенската сесија на ПС на ОБСЕ во октомври минатата година, кога се дискутираше за зајакнување на мерките за градење доверба и доброто владеење во регионот на ОБСЕ.

повеќе...

Вторник, 14 ноември 2017 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО Г. ЕМИЛИО ЛОРЕНЦО СЕРА, АМБАСАДОР НА КРАЛСТВОТО ШПАНИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, денеска оствари средба со новиот вонреден и ополномоштен амбасадор на Кралството Шпанија во Република Македонија, Емилио Лоренцо Сера.

повеќе...

Петок, 10 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со аргентинскиот амбасадор Труеба

Претседателот Џафери истакна дека формирањето на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со парламентите на земјите од Латинска Америка и Карибите, го потврдува нашиот интерес за воспоставување, негување и продлабочување на парламентарната дипломатија со државите од овој регион. 

повеќе...

Петок, 10 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со државниот секретар за надворешни и европски работи на Словачката Република, г. Иван Корчок

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери денеска оствари средба со државниот секретар за надворешни и европски работи на Словачката Република, г. Иван Корчок.

На почетокот на средбата, претседателот Џафери искажа особено задоволство за можноста да оствари средба со претставник на земја со која Република Македонија има одлични и долгогодишни динамични билатерални односи на повеќе нивоа. На парламентарно ниво, Парламентот на Република Словачка го сподели искуството при формирањето на парламентарниот институт во Собранието на Република Македонија.

повеќе...

Четврток, 9 ноември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со министерот за надворешни работи на Црна Гора, г. Срѓан Дармановиќ

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г.Талат Џафери, се сретна со министерот за надворешни работи на Црна Гора, г. Срѓан Дармановиќ, кој претсојува во еднодневна работна посета на Република Македонија. На средбата присуствуваа и членовите на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Црна Гора, г-ѓа Лилјана Кузмановска, претседател и г. Благојче Трпески, г-ѓа Мирсада Емини Асани и г. Африм Гаши, членови. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 9
  •