Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Петок, 15 април 2016 година

Претседателот Вељаноски потпиша Решение за распишување предвремени парламентарни избори

Почитувани сограѓани,

Врз основа на моите уставни и законски надлежности, согласно Одлуката за  распуштање на Собранието на Република Македонија, денес го потпишав Решението за распишување предвремени избори за пратеници во Собранието на Република Македонија кои ќе се одржат на 5 јуни 2016 година. Решението за распишување на изборите го доставив до Државната изборна комисија на Република Македонија, како орган за спроведување на изборите, до Министерството за правда и Министерството за надворешни работи. 

повеќе...

Петок, 18 март 2016 година

Учество на претседателот Вељаноски на осветувањето на новата Бискупска резиденција во Скопје

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, денеска учествуваше на осветувањето на новата Бискупска резиденција во Скопје.

Осветувањето го изврши неговата еминенција кардинал Пиетро Паролин, кој во рамките на Светата столица, ја врши функцијата министер за надворешни работи.

повеќе...

Понеделник, 14 март 2016 година

Средба на претседателот Вељаноски со финскиот амбасадор, Н.Е. Перти Иконен

За време на средбата, соговорниците разговараа за актуелната политичка ситуација во земјата и мигрантската криза во Европа.

повеќе...

Понеделник, 29 февруари 2016 година

Средба на претседателот Вељаноски со Делегација од Комисијата за европски прашања на Холандскиот парламент

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, денеска оствари средба со Делегација на Комисијата за европски прашања на Холандскиот парламент, предводена од страна на г. Малик Азмани, претседател на Комисијата за европски прашања.

повеќе...

Вторник, 16 февруари 2016 година

Средба на претседателот Вељаноски со известители на Комисијата за почитување на обврските и заложбите на земјите-членки на Советот на Европа

На почетокот на средбата, претседателот Вељаноски им посака добредојде и успешна работа за време на нивниот престој. Тој ја искажа својата почит кон работата на Советот на Европа и истакна дека дава голема поддршка на парламентарната делегација во Парламентарното собрание на Советот на Европа. 

повеќе...

Четврток, 4 февруари 2016 година

Средби на претседателот Вељаноски во Вашингтон 

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, во Вашингтон оствари средби со претседателот на НДИ, г. Кенет Волак и претседателот на ИРИ, г. Марк Грин.

повеќе...

Среда, 3 февруари 2016 година

Средби на претседателот Вељаноски во рамките на посетата на САД

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, кој престојува во Вашингтон, каде што ќе учествува на 64. Молитвен појадок, оствари средби со неколку членови на Конгресот на САД.

повеќе...

Петок, 4 декември 2015 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ВЕЉАНОСКИ СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ДОМОТ НА ПРАТЕНИЦИ НА ПАРЛАМЕНТОТ НА ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА, Г. ЈАН ХАМАЧЕК

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Вељаноски денеска оствари средба со претседателот на Домот на пратеници на Парламентот на Чешката Република, г. Јан Хамачек. На почетокот претседателот Вељаноски изрази задоволство од средбата и притоа нагласи дека ваквите средби претставуваат потврда за добрите билатерални односи кои ги негуваат Република Македонија и Чешката Република. Претседателот Вељаноски ја истакна досегашната одлична парламентарна соработка помеѓу девете земји на која постојано се работи како, и успешната соработка која ја има со Амбасадата на Чешката Република во Република Македонија.

повеќе...

Понеделник, 16 ноември 2015 година

Претседателот Вељаноски се потпиша во Книгата на жалост во Француската амбасада

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски, се потпиша во Книгата на жалост отворена во Француската амбасада во Скопје по терористичките напади во Париз од 13 ноември 2015 година.

повеќе...

Вторник, 10 ноември 2015 година

Претседателот Вељаноски го прими извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија за 2015 година

Евроамбасадорот г. Аиво Орав официјално го предаде Извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија за 2015 година на претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Трајко Вељаноски.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 11
  •