Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Говори и обраќања

Среда, 7 март 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на одбележувањето на 15- годишнината од формирањето на Клубот на пратенички - Зголемување на политичкото учество на жените

На денешен ден пред 15 години, во очи на Меѓународниот ден на жената 8 Март, во рамките на Собранието на Република Македонија се формираше Клубот на пратенички како неформална група, составена од сите пратенички, независно од тоа на која пратеничка група и припаѓаат. А, да не заборавиме дека ние сè уште живееме во таканаречен „машки свет“, а во  општеството на Македонија, за жал, сè уште се присутни многу предрасуди и стереотипи кога станува збор за родовата рамноправност и местото и улогата на жената во општеството. 

повеќе...

Петок, 2 март 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на Втората средба на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и претставниците на органите и институциите кои испраќаат годишни извештаи до Собранието 

Можеби ќе звучи невообичаено што на самиот почеток на денешната седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, пред сите нас ќе го поставам прашањето или, ако сакате, дилемата - дали Собранието на Република Македонија се движи во правец кој обезбедува целосно остварување на принципите на современиот парламентаризам и парламентарна демократија?

повеќе...

Четврток, 1 март 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на Првата работна сесија на Работната група - III од Националната конвенција за Европска Унија во Република Македонија

Уште на почетокот на мојот мандат, јасно ја искажав мојата намера за менување на претставата на јавноста во однос на законодавниот дом, и ете, денеска, овој настан е вистински доказ за таа моја интенција.

повеќе...

Понеделник, 26 февруари 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на 13. Конференција на КОСАП

На самиот почеток, како претседател на Собранието на Република Македонија, сакам да гo изразам моето задоволство што денеска сме домаќини на 13. Конференција на Комисиите за европски интеграции на државите опфатени со процесот на стабилизација и асоцијација од Југоисточна Европа – КОСАП, Конференција на која ќе се расправа и за европската перспектива на Западен Балкан. 

повеќе...

Понеделник, 26 февруари 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на Меѓупарламентарната конференција на тема „Моќта на касата: Буџетски овластувања и процедури на Европскиот парламент“

Ми претставува особена задоволство што денес во својство на претседател на Собранието на Република Македонија имам можност да го поздравам овој почитуван пленум и да ви посакам добредојде во нашиот законодавен дом. 

повеќе...

Вторник, 20 февруари 2018 година

Изјава за медиуми по повод потпишувањето на Меморандумот за разбирање 

Ми претставува особено задоволство да ја информирам јавноста за потпишувањето на Меморандумот за разбирање меѓу Швајцарија, претставувана од Амбасадата на Швајцарија и Швајцарската агенција за развој и соработка и Република Македонија.

повеќе...

Среда, 17 јануари 2018 година

Обраќање на претседателот Џафери на Свечената академија по повод одбележувањето на 550-годишнината од смртта на Ѓерѓ Кастриоти-Скендербег

„Јас сум пријател на доблеста, а не на судбината“, ова е мисла од писмото на Ѓерѓ Кастриоти Скендербег (Gjergj Kastrioti Skënderbeu) упатено до неаполскиот крал Фердинард. Ја цитирам оваа мисла на големиот Скендербег, бидејќи во суштина го изразува токму неговиот карактер и неговиот вредносен систем кој провејува низ целиот негов живот. 

повеќе...

Среда, 13 декември 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на Завршната конференција на Евроатлантскиот совет на Македонија по повод Проектот „Зајакнување на младинскиот дијалог за промоција на демократските процеси во светлината на евроатлантските интеграции“

Дозволете на самиот почеток да ви го честитам јубилејот,  дваесет години од формирањето на Евроатлантскиот совет на Македонија. Период во кој вие како невладина организација се етаблиравте како многу значаен општествен субјект во остварувањето на нашата стратешка определба, а тоа е целосна интеграција во НАТО и Европската Унија.

повеќе...

Понеделник, 11 декември 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на јавната расправа „70 години Универзална декларација на правата на човекот: осврт“

Денеска сме тука за да го одбележиме 10 декември, ден кога во далечната 1948 година Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои оваа Декларација. Декларација која со својата широчина на вредности, според мене, е врвна цивилизациска придобивка во историјата на човештвото.

повеќе...

Петок, 24 ноември 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на меѓународниот настан „16 дена активизам против родово насилство“

„Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви по достоинство и права. Тие се обдарени со разум и совест и треба да се однесуваат еден кон друг во духот на братството“.

повеќе...

  • 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 7
  •