Активности

Четврток, 5 октомври 2017 година

Промовирање на образованието како гаранција за стабилност и развој

На Есенската сесија на ПС на ОБСЕ, што се одржува од 3 до 5 октомври 2017 година во Андора, учествува Делегација на Собранието на Република Македонија, во состав: г. Владимир Ѓорчев, шеф на Делегацијата во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ); г-ѓа Јагода Шахпаска и г. Фадил Зендели, членови на Делегацијата. 

Во рамките на Есенската сесија се одржаа: Парламентарна конференција „Безбедноста во областа на ОБСЕ: нови предизвици и нови задачи”, седница на Постојаниот комитет на ПС на ОБСЕ и Медитерански форум. 

повеќе...

Среда, 4 октомври 2017 година

Средба на претседателот Џафери со министерот за надворешни работи на Големото Војводство Луксембург, Н.Е Жан Аселборн  

Денеска, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, оствари средба со министерот за надворешни работи на Големото Војводство Луксембург, г. Жан Аселборн.

На средбата, претседателот Џафери ги потенцираше отворените и  пријателски односи меѓу двете земји и ја нагласи потребата овие релации во иднина да се зајакнуваат и интензивираат.

повеќе...

Среда, 4 октомври 2017 година

Сите земји на ОБСЕ да работат заедно во исполнувањето на предизвиците 

Делегација на Собранието на Република Македонија во состав: г. Владимир Ѓорчев, шеф на Делегацијата во Парламентарното собрание на ОБСЕ (ПС на ОБСЕ), г-ѓа Јагода Шахпаска и г. Фадил Зендели, членови на Делегацијата учествува на Есенската сесија на ПС на ОБСЕ, што се одржува, од 3 до 5 октомври 2017 година, во Андора. 

повеќе...

Среда, 4 октомври 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери пред студентите во Универзитетот на ФОН

Пред 26 години, првиот парламентарен состав, токму преку Собранието ја реализираше одлуката на граѓаните кои на референдум се изјаснија за самостојна и суверена држава. Еден од првите приоритети, кој беше тогаш дефиниран и усвоен во парламентот, беше целосната интеграција на Република Македонија во eвроатлантските структури, односно полноправно членство во НАТО и Европската Унија.

повеќе...

Вторник, 3 октомври 2017 година

Средба на претседателот Џафери со амбасадорoт на Република Куба, Н.Е. Педро Пабло Сан Хорхе Родригез 

На денешната средба со амбасадорот на Република Куба, Н.Е. Педро Пабло Сан Хорхе Родригез, претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, ги потенцираше пријателските односи меѓу двете земји и потребата истите во иднина да зајакнуваат и да продлабочуваат. 

повеќе...

Петок, 29 септември 2017 година

Интерпарламентарна конференција на тема: „Независна и современа јавна администрација“

Делегација на Собранието на Република Македонија составена од пратениците: г. Хари Локвенец, г. Петар Атанасов и г-ѓа Невенка Стаменковска, вчера и денеска учествува на Интерпарламентарна конференција на тема: „Независна и современа јавна администрација”, во организација на Парламентот на Црна Гора и на Европскиот парламент, што се одржува во Даниловград, Црна Гора.

повеќе...

Петок, 29 септември 2017 година

Средба на претседателот Џафери со проф. д-р Ахмет Давутоглу

Претседателот на Собранието на Република Македонија г. Талат Џафери денес оствари средба со поранешниот претседател на 62, 63 и 64-та Влада на Република Турција и пратеник од Конја, проф. д-р Ахмет Давутоглу. 

повеќе...

Четврток, 28 септември 2017 година

Правото на еднаков третман и политичко учество е камен-темелник на демократијата

Денеска, во Собранието на Република Македонија се одржа дебата за политичкото учество на лицата со попреченост, во организација на Интерпартиската парламентарна група за правата на лицата со посебни способности (ИППГ), во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Движењето против хендикеп – Полио Плус. 

повеќе...

Четврток, 28 септември 2017 година

Обраќање на претседателот Џафери на Дебатата за „Политичкото учество на лицата со попреченост“

На шести септември, овде, во Собранието на Република Македонија, беше формирана Интерпартиската парламентарна група за правата на лицата со попреченост. Тоа е група која не е класично парламентарно тело, како што се на пример комисиите, туку пред сè, е парламентарна лоби група која и по името јасно индицира дека ја надминува партиската припадност на членовите, но и онаа класична политичка поделеност која ја има во секој парламент, а тоа е парламентарно мнозинство, односно власт и опозиција. И, тоа што мене како претседател на Собранието ме радува, е фактот што моите колеги пратеници, членови на оваа Интерпартиска лоби група,  заедно со нашите пријатели од Мисијата на ОБСЕ во Скопје и невладината организација Полио Плус, за дваесетина дена ја организираат оваа дебата.

повеќе...

Вторник, 26 септември 2017 година

Градиме мостови на разбирање

Во организација на UN Women и Македонско женско лоби (МЖЛ), во Струга на 21 и 22 септември се одржа Работилница под мотото „Градиме мостови за разбирање“, на која учествуваа членки на Клубот на пратенички на Собранието на Република Македонија.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 14
  •