Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Петок, 19 јули 2019 година, Вашингтон

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО ДИРЕКТОРОТ НА НДИ ДЕРЕК МИЧЕЛ

Во рамки на учеството на претседателот Џафери заедно со делегацијата од Собранието на Република Северна Македонија на Парламентарниот форум за лидерство во Вашингтон, директорот на Националниот Демократски Институт, г. Дерек Мичел организираше заедничка средба на претставниците на парламентите на сите земји учесници на форумот. На средбата, г. Мичел им даде простор на претставниците на секоја земја поединечно да ја презентираат актуелната ситуација во нивните земји.

повеќе...

Петок, 19 јули 2019 година

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО ПОЛ ФУФЕР, ВИСОК ПРЕТСТАВНИК НА КАНЦЕЛАРИЈАТА ЗА ЈУЖНА И ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА ВО СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТОТ

Во рамките на Форумот за демократското партнерство на Претставничкиот дом на САД, претседателот на Собранието на Република Северна Македонија Талат Џафери, заедно со потпретседателката на Собранието на Република Северна Македонија Фросина Ташевска Ременски и координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски, остварија средба и со Пол Фуфер, висок претставник на канцеларијата за Јужна и Централна Европа во Стејт Департментот.

повеќе...

Вторник, 9 јули 2019 година

Средба на претседателот Џафери со членови на здружението Диван и претставници од Бошњачки национален совет и Бошњачкиот демократски сојуз             

Денешната средба на здружението ,,Диван“ кое е невладина организација од областа на културата, одржување на заедничките вредности и унапредување на правата на Бошњаците, претставниците од Бошњачкиот национален совет и Бошњачкиот демократски сојуз со претседателот на Собранието на Република Северна Македонија беше по повод одбележувањето на дваесет и четири годишнината од геноцидот во Сребреница, БиХ. 

повеќе...

Недела, 7 јули 2019 година

Средба на претседателот Џафери со претседателот на Комисијата за надворешна политика на Претставничкиот дом на Конгресот на САД

Нашата држава, подвлече Џафери, досега и во иднина, во САД гледа најважен  стратешки партнер кој во континуитет не поддржува на секој план, не само нас туку и целиот регион.

повеќе...

Петок, 5 јули 2019 година

ЧЕСТИТКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА НА ВЕНЕЦУЕЛА - 5 ЈУЛИ

Дозволете ми да изразам срдечни честитки за Националниот празник на независноста на Боливарската Република Венецуела, денот на кој се слави годишнината од донесувањето на Декларацијата за независност од 1811 година, со што земјата стана првата шпанска колонија во Јужна Америка која прогласи независност.

повеќе...

Петок, 5 јули 2019 година

Средба на претседателот Џафери со директорот на Комисијата за социјални развојни работи на Секинескиот народен конгрес, г. Хе Јитинг 

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери, придружуван од генералниот секретар г-ѓа Цветанка Иванова, оствари средба со директорот на Комисијата за социјални развојни работи на Секинескиот народен конгрес, г. Хе Јитинг, кој престојува во официјална посета на Република Северна Македонија. 

повеќе...

Вторник, 2 јули 2019 година

Средба на претседателот Џафери со г. Антонио Мисироли, заменик-генерален секретар на НАТО за нови безбедносни предизвици

Претседателот на Собранието, г. Џафери, на почетокот на средбата изрази голема благодарност за поддршката што НАТО Алијансата ја дава на Република Северна Македонија. Во овој маратонски процес низ 18-годишни планови за членство, сега земјата поминува уште еден маратон во процесот на ратификацијата на Пристапниот протокол од страна на земјите членки. Досега, за 4 месеци е ратификуван од 18 парламенти, и со оваа динамика се очекува финализацијата на процесот за полноправно членство во НАТО да заврши до крајот на оваа година.

повеќе...

Вторник, 25 јуни 2019 година

РАБОТНА ПОСЕТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ ВО УНГАРИЈА

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери, на покана на претседателот на Националното собрание на Унгарија, г. Ласло Ковер, денеска присуствуваше на чинот на ратификација на Протоколот за пристапување на Република Северна Македонија во НАТО од страна на Националното собрание на Унгарија.

повеќе...

Понеделник, 24 јуни 2019 година

Втор Жан Моне дијалог за мир и демократија во Собрание

На 22 и 23 јуни 2019 година, во Собранието на Република Северна Македонија се одржа Вториот Жан Моне Дијалог за мир и демократија, којшто е инструмент развиен од Европскиот парламент како алатка на меката моќ во областа на парламентарната медијација и дијалог започнат во историскиот дом на Жан Моне. 

повеќе...

Понеделник, 24 јуни 2019 година

СРЕДБИ НА ПРЕТЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ ВО КИНА

Официјалната посета на Народна Република Кина на Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија предводена од претседателот Џафери беше заокружена со посета на градот Баотинг во провинцијата Хебеј. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 33
  •