Поздравно обраќање на претседателот Џафери на Парламентарни...

Среда, 10 ноември 2021 година

Поздравно обраќање на претседателот Џафери на Парламентарниот дијалог за управување и надзор на разузнавањето во организација на ДКАФ

Имам чест денес да го поздравам почетокот на овој дводневен парламентарен дијалог и експертска размена на која почитуваните колеги од албанскиот и од косовскиот парламент, заедно со моите драги колеги од Собранието на Република Северна Македонија ќе дискутираат за управувањето и надзорот врз разузнавањето на Западен Балкан. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Конференцијата на претс...

Петок, 22 октомври 2021, Атина

Обраќање на претседателот Џафери на Конференцијата на претседатели на Парламенти на ПС на СЕ на тема: „Заедничката иднина на сите европски граѓани“

Дозволете да Ве поздравам од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија и во мое лично име и воедно да упатам благодарност и честитки до нашиот домаќин за одличната организација на оваа Конференција на Парламентарното собрание на Советот на Европа.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на вебинарот 1.10.21...

Петок, 1 октомври 2021

Обраќање на претседателот Џафери на вебинарот на тема: „Подобрување на соработката меѓу парламентите и новинарите за поголема отчетност и транспарентност“ 

Сакам, во мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија да ја поздравам работата на овој денешен вебинар за кој верувам дека ќе ја потврди претставата што ја имаме за соработката меѓу законодавниот дом и новинарите меѓутоа, ќе ги даде и одговорите за можните сегменти каде и на кој начин може да се подобри таа соработка. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Состанокот на спикери н...

Понеделник, 27 септември 2021 година, Брдо

Обраќање на претседателот Џафери на Состанокот на спикери на парламенти од земјите на Западен Балкан 

„Улогата на парламентите во враќањето на довербата во ЕУ“ 

Дозволете да изразам благодарност до нашиот домаќин за одржувањето на овој состанок во рамките на словенечкото претседателство со Советот на Европската Унија и до Република Словенија, која континуирано е наш силен подржувач во напорите за членство во Европската унија и да посакам успешна работа на актуелното и на идното, француско претседателство.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери за 8 Септември-Денот на не...

Среда, 8 септември 2021 година

Обраќање на претседателот Џафери за 8 Септември-Денот на независноста

Почитувани граѓани,
Вечерва, одбележуваме исклучително значаен јубилеј, полни триесет години од историската вечер кога со прогласувањето на резултатите од референдумот на 8 септември 1991 година, референдумот на кој граѓаните гласаа за слободна, независна, суверена држава а нашите колеги од тој пратенички состав, ја ставија на хартија и во живот таа одлука со која се потврди илинденскиот и асномскиот континуитет и се потврди желбата за независна, суверена држава, признат меѓународен субјект и рамноправен член на заедницата на народите, од ова место, пред законодавниот дом, кога Претседателот Глигоров се обрати пред собраните граѓани упатувајќи честитки за храбрата и решителна одлука...
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Петтата светска конфере...

Среда, 8 септември 2021 година

Обраќање на претседателот Џафери на Петтата светска конференција на претседатели на парламенти 

(Панел „Итните мерки наметнати од Владите секогаш мора да подлежат на парламентарно одобрување и редовен преглед)

Чест ми е да ве поздравам сите присутни тука од име на Собранието на Република Северна Македонија и од мое лично име и да го образложам моето гледиште во однос на воведните излагања на почитуваните колеги за итните мерки наметнати од владите и неопходноста од нивното подложување на парламентарно одобрување и редовен преглед.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери-20-годишнина на Охридскиот...

Петок, 13 август 2021 година

Обраќање на претседателот Џафери на Свечената академија по повод одбележувањето на 20-годишнината на Охридскиот рамковен договор - „После Охрид“

Задоволство ми е што денес, од име на Собранието на Република Северна Македонија и од мое лично име сум дел и имам чест да ве поздравам, сите присутни тука, на оваа Свечена академија, по повод 20-годишнината од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, Договор на мирот и Договор што ги постави новите правила на општествената кохезија и подоброто меѓуетничко функционирање, којшто беше најцврстиот и најсолиден темел врз кој го трансформиравме видливо нашето мултиетничко, мултиконфесионално и мултикултурно општество.
Прочитај повеќе

ИЗЈАВА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ ПО ПОВОД РАСПИШУВАЊЕТО НА ЛО...

Петок, 6 август 2021

ИЗЈАВА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ ПО ПОВОД РАСПИШУВАЊЕТО НА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ

Денеска го потпишав Решението за распишување на избори за членови на Советите на општините и Советот на Градот Скопје, за градоначалници на општините и за градоначалник на Градот Скопје. Согласно законската рамка и роковите утврдени во Изборниот законик, локалните избори ќе се одржат на 17 октомври 2021 година.
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на одбележувањето на 2 Авг...

Понеделник, 2 август 2021 година

Обраќање на претседателот Џафери на одбележувањето на 2 Август - Денот на Републиката 

Добродојдовте пред законодавниот дом и воедно претставнички дом на граѓаните. Задоволство ми е оваа година да ве поздравам и бидам Ваш домаќин пред оваа зграда како Претседател на Собранието на Република Северна Македонија, и воедно да Ви посакам добредојде од мое лично име и од име на моите колеги пратеници во овој парламентарен состав, на денешното свечено одбележување на 2 Август, Денот на Републиката, кога се означуваат 118 години од Крушевската Република во 1903-та година, и 77 години од Првото заседание на АСНОМ во 1944-та година, што ги претставуваат двата столба врз кои се темели државотворноста на земјата. 
Прочитај повеќе

Обраќање на претседателот Џафери на Свечената седница на Ко...

Четврток, 29 јули 2021 

Обраќање на претседателот Џафери на Свечената седница на Комитетот за односи меѓу заедниците по повод одбележувањето на 20-годишнината на Охридскиот рамковен договор

Драго ми е што денес и Собранието на Република Северна Македонија, со оваа свечена седница на Комитетот за односи меѓу заедниците како конкретно тело произлезено од Охридскиот рамковен договор, основано од Собрание, со надлежности утврдени согласно Амандманот XII од Уставот и Законот за Комитетот за односи меѓу заедниците, што природно му дава за право да се вклучи, e дел од повеќедневното одбележување на 20-годишнината од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор или Договорот на мирот, како што со право го нарекуваме.
Прочитај повеќе
123...5      
Click