Pratenichki sostav
 
Пратенички состав

Говори и обраќања

Среда, 18 септември 2019 година

Обраќање на претседателот Џафери на регионалниот настан Б2Б на Стопанската комора на Северо-западна Македонија

Имам чест денес да го поздравам во мое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонијаim овој настан, прв од овој вид во земјата, Регионалниот форум Б2Б, или БизнисНаБизнис и во исто време да искажам пофалби кон Стопанската комора на Северо-Западна Македонија за неуморната меѓутоа и доста значајна работа што вие ја правите.

повеќе...

Понеделник, 16 септември 2019 години

Обраќање на претседателот на Собранието на Република Северна Македонија на Меѓународниот ден на демократијата

Денес е преубав ден, Меѓународен ден на демократијата и јас не можам а да не го споделам со вас чувството на среќа и гордост што можам да ве поздравам во мое име, и од име на пратениците во законодавниот дом, вас, младите колеги и членовите на младинските организации, и да ви честитам за тоа што сте посветени, решителни и неуморни во вашиот активизам.

повеќе...

Петок, 6 септември 2019 година  

Обраќање на претседателот Џафери по повод одбележувањето на 8 Септември - Денот на независноста

Добродојдовте на одбележувањето на овој исклучително значаен историски ден. Имам чест што денес сум домаќин на овој настан, како што впрочем е и редот, со оглед на тоа што токму овде, во законодавниот дом, во домот на граѓаните, пред точно дваесет и осум години, нашите колеги од тој пратенички состав, ја ставија на хартија и во живот одлуката на граѓаните од спроведениот референдум на 8 септември 1991 година кога вековниот сон, вековната желба за слободна, независна, суверена држава се оствари, бидејќи граѓаните се определија за таква самостојна, суверена држава, чии што основни постулати за развивање на граѓанското општество беа вградени и во највисокиот законодавен акт - во Уставот на државата. 

повеќе...

Петок, 2 август 2019, Пелинце 

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ ПО ПОВОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 2 АВГУСТ - ДЕНОТ НА РЕПУБЛИКАТА

Чест ми е што денес стојам тука пред вас, како претседател на Собранието на Република Северна Македонија, и ја имам таа привилегија да ве поздравам и посакам добредојде од име на Собранието и пратениците во законодавниот дом, тука пред Меморијалниот центар АСНОМ во Пелинце.

повеќе...

Понеделник, 22 јули 2019, КИЦ

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ ПО ПОВОД ПРОМОЦИЈАТА НА КНИГАТА „НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО НА АЛБАНСКИТЕ ИСЕЛЕНИЦИ ВО ШВЕДСКА“ 

На самиот почеток, дозволете да изразам задоволство што денес сме собрани тука на овој културен настан на кој ќе се промовира книгата „Национално богатство на Албанските иселеници во Шведска“, том 10-ти, што само по себе говори за континуитетот и за упорноста со која Здружението на Албански писатели и уметници „Папа Клемент XI Албани“ од Шведска ја реализира својата толку благородна мисија.

повеќе...

Среда, 17 јули 2019, Вашингтон

Обраќање на претседателот Џафери на Форумот на Демократското партнерство на Претставничкиот дом на Конгресот на САД

Ми претставува задоволство што овие два дена имаме можност да разговараме и да размениме знаења и искуства на теми коишто, како парламентарци верувам дека сите не засегаат, не обединуваат и најважно не мотивираат за конкретна работа и акција. 

повеќе...

Четврток, 11 јули 2019, Поточари 

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 24-ГОДИШНИНАТА ОД ГЕНОЦИДОТ ВО СРЕБРЕНИЦА

Да се биде денес тука, на ова тажно место, место кое одекнува со тишина која е погласна од најголемиот татнеж е болно чувство. Тагата и болката се чувствуваат во секој здив што се зема, на секој чекор што се прави на ова тло. Сепак, треба да се биде силен и да се направи достоинствен чекор, да се оддаде почит на жртвите, на знајните, на незнајните, на откриените и се уште неоткриените за да покажеме на дело дека сме свесни за огромната човечка трагедија, да покажеме дека имаме човечка и морална одговорност и почит, да се охрабриме и заложиме за никогаш да не се заборави, никогаш да не се заборави за никогаш повеќе да не се повтори! 

повеќе...

Среда, 10 јули 2019 година

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ НА ПРОМОТИВНИОТ НАСТАН ЗА СВЕЧЕНОТО ОТПОЧНУВАЊЕ НА ПРОЕКТОТ „ПРОГРАМА ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ПОДДРШКА“

Ми претставува голема чест што сте денес присутни тука во ваков број, на овој свечен настан за Собранието на Република Северна Македонија, за Швајцарската амбасада во Република Северна Македонија и за Националниот демократски институт. Би сакал да го искажам своето големо задоволство што денес ќе ја одбележиме на свечен начин соработката на Собранието со Швајцарската амбасада и со НДИ и на симболичен и интересен начин ќе биде промовирана „Програмата за парламентарна поддршка“.

повеќе...

Петок, 5 јули 2019 година

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ НА ОТВОРАЊЕТО НА 58. БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАРОДНИ ПЕСНИ И ИГРИ

Ми претставува голема чест и задоволство што вечерва ќе го одбележиме 58-то отворање на Балканскиот фестивал на народни песни и игри. Ова е фестивал кој е најстариот меѓународен фестивал од ваков вид на Балканот и кој поради својата специфика се смета како една од најзначајните фолклорни манифестации во светот. Тој излегува од своите рамки и вградува во својата организација дополнителни артистички изразувања.

повеќе...

Сабота, 8 јуни 2019 година

Обраќање на претседателот Џафери на Свечената церемонија на дипломирањето на првата генерација апсолвенти на Универзитетот Мајка Тереза   

Почитувани студенти, денес имам порака за сите вас што заминувате од овој храм на знаењето како архитекти, како градежници, како информатичари, техничари, технолози и дипломирани во социјални науки: “Раширете ги крилата, главата горе, полно срце и полетајте, отворете нови патеки за откривање на овој свет, толку интригантен и толку предизвикувачки и немојте да дозволите вашето патување да остане само на толку.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  •