Среда, 24 април 2019 година, Приштина

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД КОМИСИЈАТА ЗА ТРАНСПОРТ, ВРСКИ И ЕКОЛОГИЈА ВО ПРИШТИНА

Претседателката на Kомисијата за транспорт, врски и екологија, Лилјана Затуроска и членката на Комисијата, Слаѓана Митовска, денеска, во Приштина, учествуваа на тренинг во рамките на Проектот: „Развој на вештините на пратениците во Југоисточна Европа за теми поврзани со одржливата урбана мобилност“.

повеќе...

 

Понеделник, 22 април 2019 година

ЕТИЧКИОТ КОДЕКС ЗНАЧИ ОДГОВОРНОСТ ЗА ПРАТЕНИЦИТЕ ВО И НАДВОР ОД СОБРАНИЕТО

Во организација на Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања на Собранието на Република Северна Македонија, денеска се одржа обука за „Мерките за промовирање на Етичкиот кодекс и подигање на свеста за неговата содржина“.

повеќе...

 

Четврток, 18 април 2019 година

РАБОТЕН СОСТАНОК НА УПРАВУВАЧКИОТ СОВЕТ ЗА РЕАЛИЗИРАЊЕ НА ПРОЕКТОТ „ПРОГРАМА ЗА ПОДДРШКА НА ПАРЛАМЕНТОТ“

Во Собранието на Република Северна Македонија денеска се одржа работен состанок на Управувачкиот совет за реализирање на Проектот „Програма за поддршка на Парламентот“. На состанокот присуствуваа претседателот на Собранието, Талат Џафери; потпретседателите Горан Мисовски, Фросина Ташевска-Ременски и Весел Мемеди; генералната секретарка Цветанка Иванова; швајцарската амбасадорка Сибил Зутер Техада и претставници на Националниот демократски институт (НДИ).

повеќе...

 

Понеделник, 22 април 2019 годин

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД КОМИСИЈАТА ЗА ТРАНСПОРТ, ВРСКИ И ЕКОЛОГИЈА ВО ПРИШТИНА

Во организација на Центарот за истражување и креирање политики, на 24 април 2019 година, во Приштина, ќе се одржи тренинг во рамките на Проектот: „Развој на вештините на пратениците во Југоисточна Европа за теми поврзани со одржливата урбана мобилност“.

На тренингот ќе учествува делегација од Собранието на Република Северна Македонија од Комисијата за транспорт, врски и екологија: Лилјана Затуроска, претседателка на Kомисијата и Слаѓана Митовска, член.

повеќе...

 

Понеделник, 15 април 2019 година

УЧЕСТВО НА ЏЕВАТ АДЕМИ НА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ПРЕТСЕДАТЕЛИ НА СЕКЦИИ НА ПАРЛАМЕНТАРНОТО СОБРАНИЕ НА ФРАНКОФОНИЈАТА

На 15 и 16 април 2019 година во Атина, Грција, ќе се одржи Конференција на претседатели на секции на Парламентарното собрание на Франкофонијата (ПСФ), на која ќе учествува Џеват Адеми, претседател на Секцијата на Собранието на Република Северна Македонија во ПСФ.

повеќе...

 

Петок, 12 април 2019 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БЕЛГРАД   

Делегација на Собранието на Република Северна Македонија во чиј состав се заменик-членовите на Комисијата за европски прашања, Владанка Авировиќ и Емил Димитриев, како и заменик-генералниот секретар на Собранието, Мики Милковски, ќе зеде учество на 15. состанок на Конференцијата на парламентарни комисии за европски прашања/интеграции на земјите учеснички на Процесот за стабилизација и асоцијација на ЈИЕ (КОСАП), што ќе се одржи од 14 до 16 април 2019 година во Белград, Република Србија.

повеќе...

 

Петок, 29 март 2019 година                                                                 

ГРУБИ - ДУЦИНАС: ЗАСЛУЖУВАМЕ ДАТУМ ВО ЈУНИ 

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, Артан Груби, имаше средба со  Костас Дузинас, професор по право и филозофија и директор на Биркбек институтот за хуманизам на Лондонскиот универзитет.

повеќе...

 

Четврток, 21 март 2019 година

ОДРЖАНА РАБОТИЛНИЦА СО НАДВОРЕШНИТЕ СОРАБОТНИЦИ НА ПРАТЕНИЧКИТЕ ГРУПИ ВО СОБРАНИЕТО

Во организација на Парламентарниот институт при Собранието на Република Северна Македонија, а подржано од Швајцарската амбасада во Република Северна Македонија и Националниот демократски институт (НДИ) за Република Северна Македонија, во Кавадарци се спроведе Работилница за надворешните соработници на пратеничките групи на тема: „Зајакнување на административните капацитети во насока на јакнење на законодавната функција на Собранието: постапка за донесување закони, номотехнички правила на изработка на прописи, постапка за донесување буџет и усогласување на домашното со ЕУ законодавството“.

повеќе...

 

Среда, 13 март 2019 година

СОБРАНИСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА СРЕДБА СО АМБАСАДОРКАТА ГАЛОВЕЈ

Делегацијата на Собранието на Република Северна Македонија во состав: Диме Велковски, Шпреса Хадри, Владимир Ѓорчев, Африм Гаши и Сурија Рашиди, кои од 3 до 7 март 2019 година беа во официјална посета на Парламентот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, денеска, остварија работна средба со амбасадорката на Обединетото Кралство, Рејчел Галовеј, на нејзина покана.

повеќе...

 

Петок, 8 март 2019 година

РОДОВАТА ЕДНАКВОСТ ПРИОРИТЕТ ЗА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА

По повод Меѓународниот ден на жената – 8 Март, Европската комисија се осврна на женските права во Европа и во странство. 

повеќе...

 

Среда, 6 февруари 2019 година

ПОТПИШАН ПРОТОКОЛОТ ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ ВО НАТО

Во седиштето на НАТО во Брисел, денеска, беше потпишан Протоколот за пристапување на Република Северна Македонија во Алијансата. Протоколот го потпишаа постојаните претставници на 29-те членки на НАТО и министерот за надворешни работи на нашата земја, Никола Димитров.

повеќе...

 

Петок, 11 јануари 2019 година

РОМАНИЈА НОВ ПРЕТСЕДАВАЧ СО СОВЕТОТ НА ЕУ 

Со почетокот на 2019 година, Романија стана новиот претседавач со Советот на Европската Унија, за прв пат откако стана дел од европското семејство во 2007 година. 

повеќе...