Активности

Четврток, 6 февруари 2020

Јавна расправа по Предлог-законот за Агенцијата за разузнавање

Комисијата за одбрана и безбедност, на денешната 57. седница, одржа Јавна расправа по Предлог-законот за Агенцијата за разузнавање.

Со седницата претседаваше претседателот на Комисијата, Хари Локвенец, кој како предлагач на Предлог-законот заедно со пратеникот Џевад Адеми, даде образложение по истиот.

повеќе...

Четврток, 6 февруари 2020

Пратениците Зендели и Димков на Состанок на ХУГЕН во Тирана

Фадил Зендели, претседател на Постојаната анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот на Собранието на Република Северна Македонија и членот на Комисијата, Трајчо Димков, учествуваа на состанок на Управниот одбор на Мрежата на комисии за човекови права и родова еднаквост на Западен Балкан (ХУГЕН). Состанокот се одржа на 4 и 5 февруари 2020 година во Тирана, Албанија.

повеќе...

Четврток, 6 февруари 2020

Потпишување на Договор за финансиски придонес

Собранието на Република Северна Македонија и Владата на Швајцарската Конфедерација претставувана од Федералното министерство за надворешни работи, дејствувајќи преку Амбасадата на Швајцарија во Република Северна Македонија/Швајцарската Агенција за развој и соработка, на 20 февруари 2018 година потпишаа Меморандум за разбирање на проектот „Програма за поддршка на Парламентот“.

повеќе...

Среда, 5 февруари 2020

Обраќање на претседателот Џафери на Свечениот настан за отпочнување со работа на Парламентарната буџетска канцеларија во Собранието

Задоволен сум што денес имам чест во свое лично име и од име на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија да го поздравам овој свечен настан со кој што го одбележуваме отворањето на Парламентарната буџетска канцеларија, производ на плодната соработка помеѓу Собранието на Република Северна Македонија и Вестминстер фондацијата за демократија...

повеќе...

Среда, 5 февруари 2020

Средба на претседателот Џафери со претставници на Вестминстер фондацијата за демократија и амбасадорката Галовеј

Средбата беше во пресрет на свеченото отворање на Парламентарната буџетска канцеларија во рамките на Службата на Собранието на Република Северна Македонија и претставува посебна организациска единица – Одделение кое според Законот за Собранието на Република Македонија е аналитички центар што служи за унапредување на парламентарниот финансиски надзор преку изготвување стручни финансиски и буџетски анализи за потребите на пратениците и работните тела.

повеќе...

Среда, 5 февруари 2020

Средба на пратеникот Китев со претставници на Француското МНР

Реформа на методологијата за проширување на Унијата, стремежот за добивање на датумот за отпочнување на преговорите на нашата земја, владеење на правото, реформите во судството, како и економската соработка, беа централни теми на кои денешните соговорници разменија мислења.

повеќе...

Среда, 5 февруари 2020

Средбa на пратеничката Туфегџиќ со претставници на Француското МНР

Пратеничката Ивана Туфегџиќ оствари средба со Томас Бертин, шеф за Балканот и Елса Бензакуен Наваро, одговорна за земјава во Француското МНР.

На почетокот на средбата, Бертин извести дека се дојдени во специфичен момент за земјава, за да се запознаат одблизу со реалната состојба на терен.

повеќе...

Понеделник, 3 февруари 2020

Разгледан Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за занаетчиство

Комисијата за економски прашања на Собранието на Република Северна Македонија, на денешната 46. седница, како матично работно тело го разгледа Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за занаетчиство (во прво читање).

повеќе...

Понеделник, 3 февруари 2020

Парламентарните лидери со предлог нови правила за Собранието за неговиот нов состав

Пратеничките партии постигнаа согласност за големо преуредување на Деловникот на Собранието. Тие се обврзаа да го поднесат текстот после изборите.

повеќе...

Понеденик, 3 февруари 2020

Јавна расправа на Комисијата за образование, наука и спорт

Комисијата  за  образование, наука и спорт,  на  45. Седница, одржана на 31 јануари 2019 година и на 3 февруари 2020 година, одржа Јавна расправа по Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за основање на Универзитет за информатички науки и технологии „Свети Апостол Павле“.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 116
  •