Три финалисти за филмската награда „Лукс“...

Петок, 20 октомври 2017 година

Три финалисти за филмската награда „Лукс“

Европскиот парламент и годинава традиционално ќе ја додели наградата „Лукс“ за најдобар европски филм во кој се ставаат на предизвик нашите предрасуди и се покренуваат прашања за европскиот идентитет.

Овогодишни финалистите се: „Sámi Blood“, „Western“ и „BPM (Beats per minute)“, филмови со силни ликови кои се борат за својот идентитет.

Прочитај повеќе

Пакет мерки за безбедносна заштита на граѓаните на ЕУ...

Петок, 20 октомври 2017 година

Пакет мерки за безбедносна заштита на граѓаните на ЕУ

Европската комисија предложи пакет оперативни и практични мерки за борба против тероризмот, кои треба да се спроведат во текот на следните 16 месеци за подобра заштита на граѓаните на Европската Унија, со крајна цел обезбедување ефективна и вистинска безбедносна унија. 

Прочитај повеќе

Самит на Западен Балкан ...

Среда, 11 јули 2017 година  

Самит на Западен Балкан 

Денеска во Трст, Италија, е закажан 4. годишен Самит на Западен Балкан во рамките на „Берлинскиот процес“, со цел зајакнување на регионалната соработка и унапредување на процесот на евроинтеграција.

Прочитај повеќе

Естонија - нов претседавач со ЕУ...

Понеделник, 3 јули 2017 година

Естонија - нов претседавач со ЕУ

Од 1 јули Естонија го презеде ротационото претседавање со Европската Унија. Во овој период беше предвидено Велика Британија да биде на чело на ЕУ, но поради „Брегзит“, во наредните шест месеци таа функција ќе ја врши Естонија.

Прочитај повеќе

Усвоена Предлог-резолуцијата за напредокот на Македонија...

Вторник, 28 февруари 2017 година

Усвоена Предлог-резолуцијата за напредокот на Македонија

Комитетот за надворешни работи на Европскиот парламент, со 54 гласoви „за“ и 8 „против“, ја усвои Предлог-резолуцијата за напредокот на Република Македонија за 2016 година.

Прочитај повеќе

Антонио Тајани – нов претседател на Европскиот парламент...

Четврток, 19 јануари 2017 година

Антонио Тајани – нов претседател на Европскиот парламент

Италијанскиот член на Европската народна партија и заменик-претседател на Европскиот парламент, г. Антонио Тајани, е избран за нов претседател на европскиот законодавен дом.  

Прочитај повеќе

Архус и Пафос - европски градови на културата за 2017 годин...

Среда, 4 јануари 2017 година

Архус и Пафос - европски градови на културата за 2017 година 

Данскиот град Архус и кипарскиот Пафос ја имаат честа да бидат престолнини на европската култура за 2017 година.

На тој начин, овие два града ќе бидат домаќини на еден од најпопуларните проекти на Европската Унија, кој претставува можност преку културата на различните заедници, да се поттикнат силни локални, европски и меѓународни партнерства.

Прочитај повеќе

Малта – нов претседавач со ЕУ...

Вторник, 3 јануари 2017 година

Малта – нов претседавач со ЕУ

За прв пат во својата историја, Малта ќе претседава со Советот на Европската Унија. На почетокот од годинава, малата островска држава го презеде ротирачкото претседателство од Словачка, а во јули ќе ѝ го предаде на Естонија. 

Прочитај повеќе
1234     
Click