Соопштенија

Вторник, 11 јули 2017 година

Пратеничката Туфегџиќ на конференција во Трст

Во рамките на Програмата на Европскиот парламент за млади политички лидери,  непосредно пред одржувањето на Самитот за Западен Балкан, за првпат од оваа година на иницијатива од европратеници се организира Конференција со вклучување на парламентарната димензија и невладиниот сектор.

повеќе...

Понеделник, 10 јули 2017 година         

Полагање цвеќе во Сребреница

По повод 22-годишнината од геноцидот на Бошњаците во „безбедната област“ на ОН-Сребреница, на 11 јули, ќе се одржи комеморација и погреб на идентификуваните жртви од Поточари во 1995 година.

На одбележувањето ќе присуствува собраниска делегација предводена од пратеникот Зеќир Рамчиловиќ во состав: Реџаил Исмаиљ и Илија Николовски, која ќе оддаде почит и ќе положи свежо цвеќе на Меморијалниот камен.

повеќе...

Петок, 7 јули 2017 година

Учество на пратеничката Хадри на Конференција во Талин

Пратеничката Шпреса Хадри, од 9 до 11 јули 2017 година, ќе учествува на  Конференцијата на претседателите на комисиите за европски прашања на државите членки на ЕУ - КОСАК, која се одржува во рамките на естонското претседавање со ЕУ, во Талин.

повеќе...

Недела, 2 јули 2017 година

Прва посета на претседателот Џафери на Црна Гора

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, на покана  на претседателот на Собранието на Црна Гора, г. Иван Брајовиќ, на 3 јули 2017 година, ќе оствари прва официјална посета на Црна Гора.

повеќе...

Вторник, 20 јуни 2017 година

Јавно предавање на потпишаните картички од граѓаните

По повод кампањата на Еколошкото здружение на граѓани Фронт 21/24 за зачувување на единственото УНЕСКО подрачје во Македонија - Охридски регион, на 21 јуни 2017 година (среда), во 14.30 часот, во Холот на главниот влез на Собранието на Република Македонија, ќе се организира јавен настан во соработка со пратениците - Јавно предавање на потпишаните картички од граѓаните. 

повеќе...

Понеделник, 19 јуни 2017 година

Учество на претседателот Џафери на Осмиот парламентарен безбедносен форум во Рига

Претседателот на Собранието на Република Македонија, г. Талат Џафери, на покана на американскиот конгресмен, г. Роберт Питинџер и Парламентот на Република Латвија, денеска ќе учествува на Осмиот парламентарен безбедносен форум во Рига, Република Латвија.

повеќе...

Понеделник, 19 јуни 2017 година

Собраниска делегација во Брисел на Интерпарламентарна конференција

Во рамките на Програмата за поддршка на парламентите од земјите на Западен Балкан и Турција, во организација на Европскиот парламент, на 19 и 20 јуни 2017 година во Брисел, Кралството Белгија, ќе се одржи Интерпарламентарна конференција на тема: „ЕУ законодавен процес - од законодавна иницијатива до имплементација и мониторинг". 

повеќе...

Петок, 9 јуни 2017 година

Пратеникот Адеми на пленарна сесија на Парламентарното собрание во Загреб

На Четвртата пленарна сесија на Парламентарното собрание на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПС на ПСЈИЕ), што ќе се одржи од 8 до 10 јуни година во Загреб, Република Хрватска, ќе учествува г. Џеват Адеми, пратеник во Собранието на Република Македонија. На сесијата, што се одржува во рамките на Хрватското парламентарно претседателство со Процесот за соработка во Југоисточна Европа, ќе учествуваат пратеници од 13 земји учеснички во Процесот, како и од меѓународните парламетарни собранија – партнери на ПС на ПСЈИЕ.

повеќе...

Четврток, 4 мај 2017 година

Полагање цвеќе на гробот на Гоце Делчев

По повод 114-годишнината од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев, делегација на Собранието на Република Македонија во состав: г-ѓа Јулијана Николова, г. Стево Пендаровски и г. Илија Николовски, на 4 мај (денеска) во 10.00 часот во црквата „Свети Спас“, на гробот на Гоце Делчев, ќе положи венец свежо цвеќе и во 11.00 часот на плоштад „Македонија“.

повеќе...

Четврток, 4 мај 2017 година

Претседателот Џафери испрати писмо до претседателот на државата, г. Ѓорѓе Иванов

Претседателот на Собранието на Република Македониjа, г. Талат Џафери, денеска со писмо го извести претседателот на државата, г.Ѓорѓе Иванов дека е формирано парламентарно мнозинство и избран претседател на Сорбрание на Република Македонија.

повеќе...

  • 1
  • ...
  • 19
  • 20
  • 21
  •