Активности

Среда, 10 март 2021

Средба на претседателот Џафери со потпретседателот Абазовиќ

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, г. Талат Џафери, оствари средба со потпретседателот на Владата на Црна Гора, г. Дритан Абазовиќ, кој престојува во дводневна официјална посета на Република Северна Македонија. На средбата присуствуваше и г-ѓа Дафина Стојановска, претседател на Пратеничката група за соработка со Парламентот на Црна Гора.

повеќе...

Среда, 10 март 2021 година

Средба на Маја Морачанин со Дритан Абазовиќ

Морачанин - Абазовиќ, како преставници на зелените партии, се фокусираа на животната средина, екологијата и други прашања, кои се од нивен заеднички интерес.

повеќе...

Вторник, 9 март 2021

Француските искуства добродојдени за што подобар Економско-социјален совет

Пратеничката Маја Морачанин оствари средба со Жан-Мари Камбасерес, претседател на Секцијата за европски и меѓународни прашања при Економско-социјалниот совет и за животна средина на Франција.

повеќе...

Понеделник, 8 март 2021

Претседателот Џафери го честита Меѓународниот ден на жената

Почитта кон успехот на жената на секое поле не смее да изостане ниту еден ден во годината, зашто успехот на жената нѐ инспирира сите нас. Визијата на групата жени кои кренаа глас за еднаквост и денес нè обврзува заедно да работиме за права и еднаквост на жените дома и во светот.

повеќе...

Понеделник, 8 март 2021

Презентација на евалуацијата на Стратегијата за родова еднаквост 2013-2020

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите, на 5 март 2021 година, одржа Јавна расправа на тема: Годишен извештај за спроведување на Стратегијата за родова еднаквост за 2019 година.

повеќе...

Петок, 5 март 2021

Обраќање на претседателот Џафери на онлајн работилницата на тема Детски Парламент

Верувам дека на сите вас ќе ви беше многу позабавно доколку бевме во можност да ве пречекаме и физички тука, во зградата на законодавниот дом, каде одблиску ќе можевте да видите и да се уверите и самите дека тоа што го гледате понекогаш на телевизија, всушност е вистинска реалност која се одвива толку блиску до вас, и е толку достапно до сите вас. 

повеќе...

Петок, 5 март 2021

Пандемијата ја продлабочува глобалната родова нерамноправност

Гордана Сиљановска-Давкова, претседателка на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите, учествуваше на мултилатералниот онлајн состанок на Мрежата на комисии за човекови права и родова еднаквост во Западен Балкан (HUGEN), на тема „Влијание на COVID-19 пандемијата на жените“.

повеќе...

Четврток, 4 март 2021 година

ОНЛАЈН СОСТАНОК НА ПРАТЕНИКОТ АЛЕКСАНДАР НИКОЛОСКИ СО ЕВРОПРАТЕНИКОТ АНДРЕАС ШИДЕР 

На средбата се разговараше за односите меѓу нашата држава и Европската унија, соработката меѓу Европскиот парламент и Собранието, можностите за почеток на пристапните преговори со ЕУ, динамиката на клучните реформи во земјата и актуелната политичка ситуација во државата. 

повеќе...

Четврток, 4 март 2021 година

Вебинар на тема:„Зајакнување на законодавната етика во Република Северна Македонија“

Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања на покана на Партнерство за демократија на Претставничкиот дом на САД (ХДП), денеска, учествуваше на вебинар на тема:„Зајакнување на законодавната етика во Република Северна Македонија“, кој се одржа преку онлајн платформата Zoom.

повеќе...

Четврток, 4 март 2021

Петта седница на Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство

Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на Собранието, на денешната 5. седница, како матично работно тело, во скратена постапка, го разгледа Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за тутун, производи од тутун и сродни производи, поднесен од пратениците: Миле Талевски, Кастриот Реџепи, Бедри Фазли, Бајрам Кадрија и Коле Чаракчиев.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 24
  •                          
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.