Активности

Понеделник, 29 март 2021 година

Средба на претседателот Џафери со полковникот Јанкович

Претседателот Џафери во оваа пригода се заблагодари на досегашниот ангажман на оваа Канцеларија, особено на г. Јанкович како современик на нашата тридецениска НАТО интеграција, со желби за натамошни успеси на личен и професионален план.

повеќе...

Понеделник, 29 март 2021 година

Честитка од претседателот Џафери за една година од нашето полноправното членство во НАТО

Почитувани граѓани,
Дoзволете денес, кога одбележуваме една година од нашето полноправно членство во Северно - атлантската договорна организација - НАТО, да изразам искрени честитки до Вас, до институциите на Република Северна Македонија, до сите минати влади и политички чинители, и секако, до актуелните политички гарнитури, без оглед дали се од власта или опозицијата, бидејќи секој од нив, во својот домен, ја даде својата поддршка и имаше удел во статусот што го имаме и уживаме денес, односно 30-та земја членка на најмоќниот воено-политички сојуз, безбеден чадор и чувар на безбедноста на нашите граѓани и на територијалниот интегритет на Република Северна Македонија.

повеќе...

Петок, 26 март 2021 година

ПОЧЕТОКОТ НА ПРЕГОВОРИ Е ВРВЕН ПРИОРИТЕТ ЗА ЕВРОПСКАТА УНИЈА 

18. состанок на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Северна Македонија и ЕУ, кој се одржа во виртуелен формат, го отвори ко-претседавачот и европратеник Андреас Шидер, повикувајќи ги земјите членки да го исполнат ветувањето и во најскоро време да биде организирана првата меѓувладина конференција која ќе го означи почетокот на прегoворите за членство.

повеќе...

Среда, 24 март 2021

Видео-средба на македонско-австриските парламентарни групи за соработка

Претседателот на Пратеничката група за соработка со Парламентот на Република Австрија, Арбер Адеми и членовите остварија видео-средба со претседателката на Групата за соработка меѓу Австрија и Северна Македонија во Националниот совет на Република Австрија, Стефани Криспер и членовите.

повеќе...

Вторник, 23 март 2021 година

ВИРТУЕЛНА СРЕДБА НА МАКЕДОНСКО-СЛОВЕНЕЧКИТЕ ГРУПИ ЗА ПРИЈАТЕЛСТВО И СОРАБОТКА

Главен акцент на дискусијата беше ставен на работата на парламентите во услови на пандемија, работата на комисиите за заштита на човековите права и за словенечките приоритети при преземањето на Претседателството со Советот на ЕУ во јули оваа година. Господин Александар Велјановски ги поздрави одличните односи со Република Словенија и динамичната билатерална соработка без отворени прашања и изрази благодарност за нивната континуирана поддршка на нашите евроатлантски интеграции. 

повеќе...

Понеделник, 22 март 2021 година

Четврта седница на Комисијата за економски прашања

Комисијата за економски прашања, денеска, на 4. седница, како матично работно тело, го разгледа Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за градежните производи (во прво читање).

повеќе...

Четврток, 18 март 2021

ИДНИНАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА Е ВО УНИЈАТА

Новоизбраните пратеници денеска имаа можност виртуелно да остварат средби со нивните колеги во Европскиот парламент. Состанокот го модерираше Ливија Јарока, потпретседателка на Европскиот парламент, која во своето воведно обраќање до учесниците ја изрази целосната поддршка на Европскиот парламент за нашиот европски пат.

повеќе...

Четврток, 18 март 2021

Нашата земја пример за толеранција и мир

Потпретседателот на Собранието, Фадил Зендели, оствари средба со Ахмед бин Мохамед ал-Јарван, претседател на Глобалниот совет за толеранција и мир.

повеќе...

Среда, 17 март 2021 година

Онлајн конференција на Интерпарламентарното собрание на Православието 

Делегацијата на Интерпарламентарното собрание на Православието, составена од пратениците: Ане Лашкоска и Миле Талески, учествуваше на онлајн конференција на ПСП, која се одржа денеска, во Атина, Република Грција.

повеќе...

Петок, 12 март 2021 година          

Четврта седница на Комитетот за односи меѓу заедниците

Комитетот за односи меѓу заедниците, денеска, ја одржа Четвртата седница, на која присуствуваа: претседателката на Комитетот, Арбана Пашоли; заменикот Енес Ибрахим; членовите на Комитетот; координаторите на Пратеничките групи и пратениците; првиот заменик на претседателот на Владата на Република Северна Македонија и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, Артан Груби, како и заменикот на министерот за политички систем и односи меѓу заедниците, Илхан Рахман.

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 24
  •                          
Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.