Соопштенија

Среда, 19 јануари 2022

Средба на Клубот на пратенички со јапонски студенти

Претседателството на Клубот на пратенички на Собранието, на 21 јануари 2022 година (петок), со почеток од 09:00 часот, во Сала „Борис Трајковски“, ќе одржи средба со студенти од Универзитетското училиште за напредни меѓународни студии „Џон Хопкинс“ (The Johns Hopkins University School of Advanced International Studies - SAIS) од Јапонија.

повеќе...

Четврток, 30 декември 2021

ПОЛОЖУВАЊЕ ВЕНЕЦ СВЕЖО ЦВЕЌЕ

По повод 10-годишнината од упокојувањето на поранешниот претседател Киро Глигоров, делегација на Собранието во состав: Марија Георгиевска, Бети Стаменковска-Трајковска и Илија Николовски, на 1 јануари 2022 година (сабота), во 12:00 часот, ќе положи венец свежо цвеќе на вечниот дом - Алејата на великаните на Градските гробишта Бутел во Скопје.

повеќе...

Четврток, 23 декември 2021

Јавна расправа на тема: Предлог- стратегија за родова еднаквост 2021 - 2026

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието, на 24 декември 2021 година (петок), во 13:00 часот, во Сала „Борис Трајковски“, на својата Шеста седница, ќе одржи Јавна расправа на тема: Предлог-стратегија за родова еднаквост 2021 - 2026.

повеќе...

Петок, 17 декември 2021 година

ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДРЖАВНАТА НАГРАДА „МИТО ХАЏИ ВАСИЛЕВ-ЈАСМИН“

На 21 декември 2021 година (вторник), во Кристалната сала во Собранието, во 12:00 часот, Одборот за доделување на државната награда „Мито Хаџи Василев-Јасмин“ ќе ја додели наградата „Мито Хаџи Василев-Јасмин“ за 2021година за остварувања во областа на публицистиката и новинарството од интерес на Република Северна Македонија.

повеќе...

Вторник, 14 декември 2021

Јавна расправа за Предлог-законот за изменување и дополнување на Кривичниот законик

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието, на 15 декември 2021 година (среда), во 11:00 часот, во Сала „Борис Трајковски“, на својата Петта седница, ќе одржи Јавна расправа на тема: Предлог на закон за изменување и дополнување на Кривичниот законик.       

повеќе...

Вторник, 7 декември 2021

ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДРЖАВНАТА НАГРАДА „МЕТО ЈОВАНОВСКИ“

На 10 декември 2021 година (петок), во Кристалната сала на Собранието, во 13:00 часот, Одборот за доделување на државната награда „Мето Јовановски“ ќе ја додели државната награда „Мето Јовановски“ за 2021 година за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на промоцијата, заштитата и унапредувањето на човековите права.

повеќе...

Понеделник, 6 декември 2021

ПОЛОЖУВАЊЕ ВЕНЕЦ СВЕЖО ЦВЕЌЕ

По повод празникот 8 Декември - „Св. Климент Охридски“, делегација на Собранието, предводена од потпретседателот Горан Мисовски, во состав: Даниела Николова и Велика Стојкова-Серафимовска, на 8 декември 2021 година (среда), во 11:30 часот, ќе положи венец свежо цвеќе пред споменикот на Св. Климент Охридски во НУБ „Св. Климент Охридски“.

повеќе...

Понеделник, 6 декември 2021

ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДРЖАВНАТА НАГРАДА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

На 8 декември 2021 година (среда), во Кристалната сала на Собранието, во 12:00 часот, Одборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски“ ќе ја додели државната награда „Св. Климент Охридски“ за 2021 година за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на Република Северна Македонија.

повеќе...

Среда, 1 декември 2021

Делегација на Управувачката група на Собранието во студиска посета на Риксдагот

Делегација на Управувачката група на Собранието на Република Северна Македонија, во состав: Фадил Зендели, претседател и членовите Маја Морачанин, Александар Велјановски, Арбана Пашоли, Халил Снопче, Снежана Калеска-Ванчева и Никола Мицевски, од 1 до 4 декември 2021 година ќе престојува во студиска посета на Шведскиот парламент, на покана на членовите на Управувачката група на Риксдагот.

повеќе...

Понеделник, 29 ноември 2021

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД СОБРАНИЕТО НА ТРАНСАТЛАНТСКИОТ ФОРУМ ВО ВАШИНГТОН

Во рамките на редовните активности, Делегација од Собранието на Република Северна Македонија во Парламентарното собрание на НАТО ќе учествува на Трансатлантскиот форум, кој секоја година традиционално се одржува од 29 ноември до 1 декември 2021 година во Вашингтон, Д.Ц., САД.

повеќе...

Веб-страницата на Собранието користи колачиња (cookies).

Колачињата се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство.