Средби пратеници

Понеделник, 28 јануари 2019 година

Груби- Тицињски – Успешно сработени ЕУ задачи во Собранието   

На средбата Груби го потенцира значењето на заокружувањето на решението на прашањето за името со Република Грција, по објавувањето на ратификуваниот договор во службениот весник на земјата. Исто така, информира и за сработените задачите, кои Собранието ги направи неодамна, како што е донесениот закон за борба со корупцијата и судирот на интереси, реформите во безбедносниот сектор и законите од областа на правосудството, кои го поминаа првото читање и се во собраниска процедура.

повеќе...

Вторник, 15 јануари 2019 година

СРЕДБА НА ПРАТЕНИКОТ РУБИН ЗЕМОН СО ЕГИПЕТСКИОТ АМБАСАДОР, Н.Е. МОАЈАД ФАТХАЛАХ ЕЛ ДАЛИЕ

Пратеникот Рубин Земон оствари средба со ополномоштениот амбасадор на Арапска Република Египет, Н.Е. Моајад Фатхалах Ел Далие. На средбата се разговараше за можностите за развивање и продлабочување на односите и соработката помеѓу двете земји, особено меѓу парламентите на двете држави. 

повеќе...

Вторник, 13 ноември 2018 година

Средба на координаторот Томислав Тунтев со амбасадорот на Француската Република, Н.Е. Кристијан Тимоние 

Двајцата соговорници оценија дека македонскиот парламент е исправен пред предизвикот да обезбеди успешно завршување на процесот на уставни промени, коишто ќе значат целосна имплементација на Договорот со Грција. На состанокот беше оценето дека во првата фаза од процесот за уставни измени имаше конструктивна парламентарна дебата, која треба да создаде услови во следната фаза да се зголеми поддршката од страна на пратениците.    

повеќе...

Петок, 9 ноември 2018 година

Средба на координаторот Томислав Тунтев со Н.Е. амбасадорот на Мисијата на ОБСЕ, Клеменс Која 

Координаторот на пратеничката група на СДСМ и Коалицијата, Томислав Тунтев денеска во Собранието на Република Македонија имаше средба со Н.Е. амбасадорот на Мисијата на ОБСЕ во Република Македонија, Клеменс Која. Процесот на уставни промени што е отпочнат во Собранието на Република Македонија, формирањето на работното тело за помирување, како и потребата паралелно со овој процес пратениците да работат на реформските законски проекти беа клучните теми на кои се осврнаа двајцата соговорници. 

повеќе...

Среда, 19 септември 2018 година

Средба на пратеникот Груби со француската пратеничка Танги

Претседателот на Комисијата за европски прашања, Артан Груби, имаше средба со Лилијана Танги, пратеничка во Националното собрание на Република Франција и заменик-претседателка на Комисијата за европски прашања, во придружба на амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е. Кристијан Тимоние.

повеќе...

Среда, 6 јуни 2018 година

Средба на Собраниска делегација со кинескиот амбасадор во Македонија, г-ѓа Јин Ликсиан

Делегација на Пратеничката група на Собранието на Република Македонија за соработка со Парламентот на Народна Република Кина предводена од г-ѓа Владанка Авировиќ, а во чиј состав беа и г-ѓа Јагода Шахпаска, г-ѓа Анета Симеска-Димоска, г. Агим Шаќири, г-ѓа Весна Пемова и г. Јохан Тарчуловски, вчера остварија средба со кинескиот амбасадор во Република Македонија, г-ѓа Јин Ликсиан. Средбата се оддржа во новите простории на кинеската амбасада.

повеќе...

Понеделник, 4 јуни 2018 година

Работна средба на Комисијата за финансирање и буџет 

Претседателката на Комисијата за финансирање и буџет на Собранието на Република Македонија, г-ѓа Лилјана Кузмановска и членовите г. Панче Иванов и г. Реџаиљ Исмаили, одржаа средба со г. Метин Хакверди, пратеник и член на Комисијата за финансии, буџетирање и Европската Унија во Бундестагот на Република Германија. Средбата беше остварена на барање на Фондацијата Фридрих Еберт.  

повеќе...

Вторник, 22 мај 2018 година

Средба на координаторот на ПГ на СДСМ и Коалицијата, г. Томислав Тунтев со францускиот амбасадор,  г. Кристијан Тимоние

Координаторот на пратеничката група на СДСМ и Коалицијата, г. Томислав Тунтев денеска имаше средба со амбасадорот на Француската Република во Македонија, Н.Е. Кристијан Тимоние. Централна тема на состанокот беше дијалогот „Жан Моне“, што на крајот на минатата недела се одржа во Охрид и унапредувањето на дијалогот меѓу парламентарните партии, во насока на градење на меѓусебна доверба во интерес на ефикасна работа на Собранието на Република Македонија, како и на нејзините граѓани.

повеќе...

Петок, 11 мај 2018 година

Работна посета на пратеникот Рамчиловиќ на Косовскиот парламент

Пратеникот Зеќир Рамчиловиќ вчера оствари работна посета на Парламентот на Република Косово, на покана на претседателката на Комисијата за човекови права и полова рамноправност, г-ѓа Дуда Баље.

повеќе...

Петок, 11 мај 2018 година

Средба на пратеникот Петар Атанасов со г. Емануел Рембер

Претседателот на Комисијата за образование, наука и спорт на Собранието на Република Македонија, г. Петар Атанасов, оствари средба со директорот на Францускиот институт во Скопје, г. Емануел Рембер. 

На средбата главна тема на разговор беа реформите во образованието и законските промени, со што македонскиот образовен систем ќе се приближи кон европските модели и стандарди. 

повеќе...

  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  •